Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ: Гріх віддаляє людину від Бога, а покаяння повертає її на вірний шлях

У неділю перед Богоявленням Блаженніший Митрополит Онуфрій у своїй проповіді зазначив, що заклик Іоанна Хрестителя до покаяння звучить для кожного з нас. Про це повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

«Коли Іоанн Хреститель вийшов на проповідь, то перші його слова були«Покайтеся, тому, що наблизилося Царство Небесне!». Цей заклик до покаяння звучить і сьогодні. Він спрямований до кожної людини», – зазначив Предстоятель. За його словами, «покаяння – це повернення людині чистоти душі».

Не залежно від того, наскільки великими є наші гріхи, всі ми потребуємо їх очищення в Таїнстві покаяння. «Одна людина постійно впадає у великий гріх, інша ображає Бога своїми маленькими проступками. Буває так, що той, хто не скоїв великих гріхів, вважає, що йому немає в чому каятися. Це не правильно. Іноді наші дрібні гріхи можуть переважити один великий гріх», – зауважив Блаженніший владика.

Гріх віддаляє людину від Бога, а покаяння повертає її на вірний шлях. «Гріх називають по-різному. Одні – моральним брудом, інші – стіною між Богом і людиною, треті – духовною отрутою. Однак, все це – і духовний бруд, і отрута духовна, і непроникна стіна – очищуються і руйнуються покаянням».

Блаженніший Митрополит Онуфрій заначив, що Церква не лише закликає нас до покаяння, але і вчить як це робити. Для проявлення своїх покаянних почуттів Вона пропонує нам короткі молитви: «Це Іісусова молитва «Господи, Иисусе Христе, Сыне Божий, помилуй мя грешного!», молитва митаря «Боже, милостив буди ми, грешному!», молитва «Боже, очисти мя грешного!», «Господи, помилуй!».

«Людина, яка постійно має на устах і в серці молитву покаяння, є захищеною від темних сил», – говорить Предстоятель. За прикладом святих отців з молитвою покаяння ми маємо відразу звертатися до Господа: «Святі отці жили так, що коли виникла погана думка, вони відразу говорили «Господи, помилуй!», лише сказали недобре слово – в ту ж мить просили у Бога прощення».