Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Відбулось засідання по підготовці положення про капеланство в тюрмах

 

Релігійні діячі та посадовці обговорили проект Положення про здійснення душпастирської опіки в установах Державної пенітенціарній служби України.

Засідання Душпастирської ради при ДПтС України відбулося 22 січня у приміщенні центрального апарату Служби. У заході взяв участь голова Синодального відділу УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи протоієрей Віктор Яценко, повідомляє Інформаційний відділ УПЦ.

Під час зустрічі були обговорені шляхи впровадження в Україні концепції тюремного капеланства.

Учасники засідання обмінялися думками щодо змісту та строку навчально-професійної програми, за якою навчатимуться капелани на базі відомчих навчальних закладів ДПтС України. Це питання доручено опрацювати окремій робочий групі.

Душпастирська рада затвердила 4 навчальні модулі компетентності: правової, режимної, психолого-педагогічної і фахової (душпастирської). За підсумком навчання капеланів в міжконфесійних групах проводитиметься тестування для оцінки рівня засвоєння матеріалу.

Навчання капеланів планується в Київському Інституті кримінально-виконавчої служби, Чернігівській пенітенціарній академії, Білоцерківському училищі професійної підготовки персоналу та Дніпродзержинському училищі професійної підготовки персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України. У засіданні взяли участь представники керівництва цих навчальних закладів, які представили свої програми підготовки капеланів.

Душпастирська рада також запланувала провести у 2016 році міжнародну науково-практичну конференцію на тему «Сучасність і перспективи душпастирської опіки в пенітенціарній системі України».

Як повідомляв Інформаційний відділ раніше, 26 січня в УПЦ було розглянуто проект запровадження інституту медичних капеланів, документи якого будуть винесені на розгляд Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України. Засідання з лікарняними священиками Київської єпархії очолили єпископ Львівський і Галицький Філарет і єпископ Ірпінський Климент. 

За матеріалами Інституту релігійної свободи