Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Відбулося засідання Ради церков і релігійних організацій області

11 грудня у приміщення Вінницької облдержадміністрації відбулося засідання Ради церков і релігійних організацій Вінницької області. У засіданні, яке відбувалося під головуванням митрополита Вінницького і Барського Симнона, взяли участь керівники конфесій області, а також представники обласної влади на чолі з головою Вінницької ОДА Валерієм Коровієм та головою обласної ради Анатолієм Олійником.

На початку засідання митрополит Симеон привітав Анатолія Олійника з обранням на посаду голови обласної ради. Владика Симеон підкреслив, що саме в той час, коли Анатолій Дмитрович займав посаду голови облдержадміністрації, була відновлена робота Ради церков на Вінниччині. Архієрей побажав голові обласної ради плідної роботи на новій посаді у славу Божу і на користь жителів Подільського краю і всієї України.
Після вітальних слів митрополит Симеон зачитав перед присутніми офіційний звіт про діяльність обласної Ради церков у 2015 році. Владика нагадав, що рада збиралася чотири рази. Два засідання проходили у розширеному складі – за участі керівника Департаменту національностей та релігій Міністерства культури України Андрія Юраша, представників ОБСЄ та працівників райдержадміністрацій і міських рад міст обласного значення, які відповідальні за співпрацю з релігійними організаціями та представників національних та культурних товариств Вінниччини.

На засіданнях піднімалися важливі питання стосунків між церквами і релігійними організаціями та органами місцевої влади. Зокрема одним з головних було питання запровадження у навчальних закладах Вінниччини предмету «Християнська етика». Важливими були питання оподаткування майна релігійних громад, повернення храмових споруд, введення їх у експлуатацію, «будівельної амністії» тощо. Рада церков мала консультації з представниками обласного військового комісаріату з приводу капеланської служби та альтернативної служби для представників окремих конфесій. Обласною падою церков спільно з місцевою владою були підготовлені та проведені низка спільних урочистих заходів, таких як ювілейна академія на честь 1000-ліття успіння святого великого рівноапостольного князя Володимира, бесіди зі старшокласниками вінницьких шкіл на духовно-моральні та церковно-історичні теми та інших заходів.

Окрім офіційних засідань протягом року майже щомісяця відбувалися засідання секретаріату Ради церков, під час яких вирішувалися багато поточних питань, у тому числі проблемних питань міжконфесійних стосунків.
Підсумовуючи діяльність Вінницької обласної ради церков, митропо-лит Симеон відзначив, що вона була корисною, насамперед для релігійних організацій, яким вдалося налагодити більш тісний контакт і співпрацю з органами влади, висловити свою спільну думку як представникам влади, так і усій громаді. «Робота у рамках ради церков дозволила нам налагодити свої міжконфесійні стосунки і зокрема сприяла запобіганню, а в окремих випадках вирішенню у цих стінах складних ситуацій, які б у іншому випадку могли би вийти назовні і перетворитися на вогнище міжконфесійного протистояння» — підкреслив владика Симеон. Архієрей також наголосив, що робота Ради церков була корисною і для всього суспільства, адже сприяла підтримці стабільності хоча б на рівні Вінницької області у цей непростий час, коли різні сили намагаються розхитати Україну і до тієї біди, яку ми маємо на сході України, додати проблеми розбрату і хаосу на інших територіях.

Закінчивши офіційну доповідь, головуючий зауважив, що обласна Рада ніколи не втручалася у політичні події, але представники конфесій не можуть мовчати у той час, коли в політичних подіях намагаються використовувати релігійні гасла і символи. Зокрема у Вінниці організатори протесаної акції встановили хрести, на яких розмістили сорочки з зображеннями загиблих у АТО вінничан. Митрополит Симеон від імені усіх членів обласної Ради церков закликав організаторів протесту вчинити мудро і знайти інші форми висловлювання своїх політичних і соціальних вимог, не використовуючи при цьому хрест, який не є символом політичної боротьби, а є священним для християн знаменом Христових страждань і знаряддям перемоги над смертю.

Наостанок митрополит Симеон окреслив коло питань, які можуть стати програмою для співпраці місцевої влади і релігійних організацій у 2016 році. Зокрема це питання правил державної реєстрації і перереєстрації релігійних громад та процедури отримання сертифікату на введення у експлуатацію храмових приміщень.
Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій подякував владиці Симеону за доповідь і пообіцяв врахувати у подальшій роботі усі прохання і зауваження, які прозвучали не лише від митрополита Симеона, а й від інших членів Ради церков. Валерій Вікторович відзначив високе значення діяльності обласної Ради церков у вирішенні багатьох питань, які виникають у стосунках між релігійними громадами і представниками місцевих органів влади, а також у стосунках між представниками різних конфесій.

На завершення засідання Рада церков провела вибори нового головуючого на 2016 рік. Новим головуючим Вінницької обласної Ради церков і релігійних організацій став єпископ Кам’янець-Подільської дієцезії Римсько-католицької церкви єпископ Леон Дубравський. Митрополит Симеон привітав нового головуючого. У свою чергу єпископ Леон від імені усіх членів Ради церков подякував за півтора роки плідної роботи митрополита Вінницького і Барського Симеона.

Прес-служба Вінницької єпархії.