Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Відбувся фестиваль духовної пісні «Православна Кореччина»

29 жовтня у районному Будинку культури міста Корець, за благословенням  митрополита Рівненського та Острозького Варфоломія, відбувся один із найграндіозніших заходів цьогоріччя: фестиваль духовної пісні «Православна Кореччина». Свято такого типу відбувалося вперше і, маємо надію, стане хорошим початком для проведення подібних заходів не лише благочиння, а й усієї єпархії.

Оскільки Владика не мав змоги приїхати, на свято завітали двоє його представників: секретар єпархії протоієрей Віталій Герлінський та прес-секретар ігумен Герман (Кулакевич). Дорогих гостей заходу за гарною українською традицією зустрічали хлібом-сіллю. Фестиваль розпочався зі спільної молитви «Царю Небесний…», після цього ведучі свята – Катерина Зубрицька, протоієрей Олександр Ворощук та матушка Зінаїда Власюк запросили на сцену секретаря єпархії, який виступив із напутнім словом.
За умовами фестивалю, участь мали право брати православні хори храмів УПЦ Рівненської єпархії. Усього їх було чимало: 13 хорів Корецького благочиння-1; 8 хорів Корецького благочиння-2; хор Регентсько-катехізаторського училища Корецького Свято-Троїцького жіночого монастиря; також прибув хор із с. Тучин Гощанського району та дитяча недільна школа Свято-Георгіївського Подвор’я Свято-Миколаївського Городоцького жіночого монастиря. Не зважаючи на те, що фестиваль організовувався для церковних хорів, гостями свята також стали учасники гурту «Ясени», відомого не лише в Корецькому районі, але й у сусідній Польщі, а також Народний камерний хор Дитячої школи мистецтв м. Корець, адже не один його учасник прославляє ім’я Господнє своїм голосом.
Фестиваль розпочався виступом дитячої недільної школи Свято-Георгіївського Подвор’я, вихованці якої поставили виставу «Хрещення Русі». Глядачі мали змогу перенестися на 12 століть у минуле, коли наші рівноапостольні князі Ольга (у хрещенні Єлена) та Володимир (у хрещенні Василій) вибирали своїм племенам віру, з якою ось уже стільки віків живуть їх нащадки.
Далі на сцену почергово запрошувалися всі присутні хори, виконуючи при цьому один або кілька духовних піснеспівів. Це були як псалми, так і піснеспіви Богослужіння. Після завершення фестивалю секретар єпархії протоієрей Віталій Герлінський вручив усім хорам квіти та грамоти від владики Варфоломія «за старанну працю на благо Святої Православної Церкви».
Від головного організатора цього святкового концерту – протоієрея Ігоря Власюка була виголошена подяка усім його учасникам, голові Корецької РДА Марії Миколаївні Михальській, іншим представникам місцевої влади, директору та колективу районного Будинку культури, а також благодійникам, за підтримки яких і відбувся фестиваль.
У кінці свята Народний камерний хор Дитячої школи мистецтв заспівав усім присутнім многоліття.

Анна Отливанська