Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Митрополит Августин розповів про створення інституту військового духовенства в УПЦ

Створення інституту військового духовенства в Українській Православній Церкві є кроком у відповідь на рішення держави щодо залучення капеланів до пастирського служіння у війську на постійній основі.

Про це сказав голова Синодального відділу Церкви із взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин (Маркевич), коментуючи рішення Священного Синоду про запровадження інституту військового духовенства.

«Священний Синод утворив інститут військового духовенства УПЦ як крок у відповідь на рішення держави щодо залучення священнослужителів до пастирського служіння у війську на постійній основі. Керівництво держави вживає невідкладні заходи щодо зміцнення Збройних Сил, зокрема – через посилення духовної та морально-психологічної складової виховання особового складу», – зазначив митрополит Августин.

Також митрополит Августин розповів, що УПЦ послідовно відстоювала ідею про відродження повноцінного інституту військового духовенства, враховуючи як історичне минуле, так і досвід більшості сучасних армій світу.

«Інститут військового духовенства передбачає комплектування посад капеланів священиками УПЦ, яке буде здійснюватися відповідно до запиту військового формування та подання Синодального військового відділу. Такий відбір проводитиметься з числа духовенства єпархії, на території якої постійно дислокується військова частина, що потребує капелана», – розповів владика.

Також на останньому засіданні Священного Синоду УПЦ було прийняте рішення про відзначення пам’яті Всіх святих воїнів. За словами митрополита Августина, важливість цього свята для вірян полягає в тому, що тепер вони можуть звернутися у молитві до тих святих, яким раніше не молилися.

«Церква святкує пам’ять святих воїнів 125 разів на рік. Здебільшого це мученики, але є і преподобні, благовірні князі та багато невідомих воїнів, які захищали віру та батьківщину, а головне виконали слова Євангелія: «Немає більше від тієї любові, ніж хто покладе життя своє за друзів своїх». Вони і є Собор всіх святих воїнів. При цьому слід зазначити, що ми не можемо судити, хто святий, а хто ні. Імена святих знає Бог, а нам просто потрібно молитися святим воїнам, щоб Господь простив нам те, що ми відвернулися від Нього, і знову дарував нашому народу мир», – зазначив голова військового відділу УПЦ.

http://news.church.ua/