Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Керівник СММ: ОБСЄ уважно відслідковує усі випадки порушень прав віруючих в Україні

 26 листопада в Українському кризовому медіа-центрі столиці відбувся брифінг заступника керівника Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Олександра Хуга на тему «Оперативна інформація з безпеки в Україні та діяльності місії ОБСЄ в Україні». Мова, зокрема, йшла про останні факти порушень режиму дотримання тиші на сході нашої держави. У поширеному для ЗМІ повідомленні Олександр Хуг наголосив, що пересування представників СММ ОБСЄ обмежується обома сторонами конфлікту. Внаслідок цього не тільки порушуються взяті ними зобов’язання перед міжнародною спільнотою, а й значно ускладнюється процес повноцінного моніторингу ситуації в зоні протистояння.

На завершення брифінгу заступник глави місії відповів на запитання журналістів. Зокрема, кореспондент СПЖ поцікавився результатами діяльності СММ ОБСЄ в західних регіонах України, де її увагу привернула критична ситуація у релігійній сфері. За словами Олександра Хуга, міжнародна організація, яку він представляє, уважно відслідковує усі випадки порушень прав віруючих та вносить їх до своїх моніторингів, які потім надаються секретаріату ОБСЄ для ознайомлення та прийняття відповідних рішень.

Нагадаємо, що 5 жовтня в єпархіальному управлінні відбулася зустріч митрополита Рівненського і Острозького Варфоломія та духовенства Рівненської єпархії УПЦ з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Як повідомив офіційний сайт Української Православної Церкви Church.ua, у ході зустрічі обговорювалися питання дотримання прав людини в Рівненській області в контексті подій захоплень храмів Української Православної Церкви. Спостерігачеві місії Мауріціо Монтіпо були передані матеріали, що свідчать про порушення прав громад УПЦ у Тернопільській та Рівненській областях.

Владика Варфоломій звернув увагу представників ОБСЄ на неправомірні дії деяких представників органів місцевої влади, які провокують релігійні конфлікти з метою повного або часткового підпорядкування культових споруд представниками «Київського патріархату».

Сторони висловили переконання, що продовження конфліктів на релігійному ґрунті в Україні може призвести до серйозної дестабілізації ситуації в регіоні, у зв’язку з чим було запропоновано звернутися до органів влади регіону з переконливим проханням організувати міжконфесійний діалог, спрямований на припинення захоплень храмів УПЦ.

СПЖ