Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополит Антоній привітав Хмельничан з Днем міста

Від імені духовенства і віруючих людей м.Хмельницького та від себе особисто сердечно вітаю усіх Хмельничан з Днем міста!
Наше місто, яке ми любимо, шануємо та молимося за нього, має багату історію. Хоч точної дати його заснування ми не знаємо, але вже у першій половині XV ст. про нього згадують архівні документи. Тоді це було невеличке поселення на місці впадання річки Плоскої у Південний Буг, яке з плином часу, з Божої ласки та працею людей, перетворилося на обласний центр – мегаполіс, який є затишною домівкою для багатьох людей різного віку, національностей, життєвих уподобань та віросповідань.
Сьогодні Хмельницький – це більш ніж чверть-мільйонне місто з налагодженою інфраструктурою, школами, лікарнями, навчальними закладами та храмами. Відповідно до довгої історії, нашому місту довелося пережити багато суспільних систем та режимів, які залишили в його часописі певні сліди – якісь віхи стали радісними, а якісь мали і кровавий слід.
У сьогоднішній день, коли не лише вулиці нашого міста, але й усі Хмельничани вбрані по-святковому, скрізь відчувається радість. Звісно, вона не є досконалою на фоні військових подій на Сході нашої Держави, але в усіх храмах сьогодні дзвонять дзвони й підноситься молитва за наше місто та Українську Державу, на майданчиках та у парках проходять виставки, ярмарки, грає музика, лунає спів. У такий день кожний хмельничанин щиро радіє та має надію на краще майбуття нашого міста та України.
Для багатьох з нас Хмельницький є малою батьківщиною, місцем де ми народилися, зростали та вступили до свідомого життя, де зробили перші кроки наші діти, і зустрічають теплу, сиву осінь віку наші батьки.
Усім відомо, що життя міста залежить від злагодженої роботи багатьох закладів, а найперше – від комунальних структур. Отже, у святковий день хочу особливо привітати робітників та керівників комунальних служб і нагадати, що їхня нелегка робота пов’язана і з високою відповідальністю. Усім, кому Бог доручив мати турботу про наше місто та його мешканців, слід докладати зусиль, щоб бути корисним особливо тим, хто цього сьогодні найбільш потребує – захисникам нашої Вітчизни, а також людям з обмеженими можливостями: хворим, пораненим на війні, сиротам, знедоленим і малозабезпеченим; підростаючому поколінню, дбати про належний рівень медицини, освіти, охорони правопорядку та соціального служіння – це непросто і відповідально.
Усі ці слова стосуються і майбутнього міського Голови, на вибори якого хмельничани прийдуть незабаром. Усім претендентам на цю посаду потрібно пам’ятати не лише про мирську славу та власні інтереси, але й не забувати про відповідальність: якщо від Вашого сумлінного служіння буде користь людям – Господь воздасть Вам сторицею за Ваші труди, але добро втрачає свою силу, якщо ми творимо його лише зі своєкорисними намірами, такі справи не є спасительними для душі і не є корисними для людей, і за них також кожен дасть відповідь Богові та людям.
За великим рахунком, щоб не згрішити, нам усім потрібно нести своє служіння з пам’яттю про Бога і намірами принести користь ближнім. Тоді і лише тоді, ми матимемо Боже благословення і підтримку у всіх добрих справах та починаннях, результатом чого будуть не тільки успіхи у роботі, але й бадьорість духу, міцне здоров’я і довголіття!
Тож, бережімо наше чудове місто у щоденній чесній праці, цілісній гармонії стосунків, у любові та молитві!
Закликаю на усіх хмельничан Боже благословення! Нехай Господь благословить Вас, нехай Бог береже Україну та наше славне місто Хмельницький!

З повагою

Керуючий 
Хмельницькою єпархією УПЦ

+Антоній,
Митрополит
Хмельницький і Старокостянтинівський

27 вересня 2015 рік 
м. Хмельницький