Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЛТАВА. Митрополит Филип звершив освячення храму в с. Хомутець

20 вересня, митрополит Полтавський і Миргородський Филип звершив освячення храму та очолив Божественну Літургію в Свято-Вознесенському храмі села Хомутець Миргородського району.

Його Високопреосвященству співслужили секретар Полтавської єпархії УПЦ протоієрей Михаїл Волощук, ключар Свято-Макаріївського кафедрального собору Миколай Довганич, благочинний Миргородського благочиння протоієрей Іоанн Созанський, настоятель Свято-Вознесенського храму с. Хомутець протоієрей Миколай Коваленко, духовенство благочиння.

Цієї неділі за церковним календарем звершується читання уривку з 25 глави Євангелія від Матфея – притчі Спасителя про таланти. Згідно з євангельським оповіданням, один господар, вирушаючи в чужу країну, дав трьом рабам гроші: п’ять, два та один талант. Кожен із рабів «використав їх на діло» і примножив, окрім того, якому було дано 1 талант – він «закопав його в землю». Після повернення господаря, раби віддали гроші, які були їм дані та зароблені, за що отримали нагороду. Натомість той раб, котрий закопав талант, звинуватив господаря у жорстокості та віддав лише дане йому. Господар викрив лінощі та лукавість останнього та покарав його, наказавши слугам вкинути раба до «тьми безпросвітної».

За старанні труди на благо Української Православної Церкви орденом святителя Миколая Чудотворця був нагороджений благодійник храму Олександр Григорович Цись, орденом Анастасії Київської нагороджена Олександра Олександрівна Коваленко. Багато благодійники отримали благословенні архієрейські грамоти.

Настоятель Свято-Вознесенського храму села Хомутець протоієрей Миколай Коваленко був нагороджений хрестом з прикрасами.

Під час Літургії Владика Филип підніс сугубу молитву за мир в Україні.

Високопреосвященніший Владика на молитовну згадку передав у храм ікону Пресвятої Богородиці «Почаївська».

По закінченні богослужіння Високопреосвященніший Митрополит Филип привітав віруючих із недільним днем та благословив усіх.

Також Високопреосвященніший Владика освятив хрест біля Родової садиби Муравйових-Апостолів на місті зруйнованої церкви.

По закінченню святкових заходів усім бажаючим була запропонована смачна трапеза.