Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КОНСТАНТИНОПОЛЬ. Завершився Синаксис (зібрання) ієрархії Константинопольського Патріархату

З 29 серпня по 3 вересня 2015 року в Константинополі в храмі Святої Трійці, що у кварталі Пера, проходив Синаксис (зібрання) ієрархії Константинопольського Патріархату. В роботі цього церковного органу взяли участь близько 140 архієреїв Константинопольської Православної Церкви з різних країн світу, серед яких були і церковні представники української діаспори Канади та США.

Головною метою роботи Синаксису було обговорення питань, пов’язаних з підготовкою до Великого і Святого Всеправославного Собору, який запланований на 2016 рік, а також розгляд поточних актуальних питань.

У вступному слові Святіший Патріарх Варфоломій однією з причин такого високого зібрання назвав необхідність безпосередньо поінформувати ієрархію Вселенського Патріархату про діяльність центрального органу Церкви, тобто Патріархії. Незважаючи на те, що в даний час існує багато засобів передачі інформації, Патріарх Варфоломій зазначив, що є багато «неправдивої інформації, яка подається явними і тайними силами, які нерідко є ворожими до Вселенського Патріархату. Ця неправдива інформація розповсюджується, головним чином, через інтернет і приводить читачів до непорозумінь, а інколи й до скандалів». А тому завданням архіпастирів Церкви є правильне інформування віруючого народу про життя Церкви і, таким чином, вибудовування взаємної довіри, – зазначив Константинопольський Патріарх.

Глава Церкви також сказав, що «цей Синаксис (зібрання) не має адміністративного характеру, … і не покликаний приймати адміністративні рішення», а носить лише консультативний характер. Було відзначено, що Константинопольський патріархат докладає зусилля для «більш тісної співпраці та укріплення зв’язків між Православними Церквами, щоб Православна Церква попри те, що канонічно складається з багатьох автокефальних Церков, мала єдиний голос і щоб в ній формувалася свідомість того, що вона не перестає бути єдиною Церквою, яка висловлюється «єдиними устами і єдиним серцем». Далі Предстоятель торкнувся теми охорони навколишнього середовища, питань міжхристиянського і міжрелігійного діалогу, діаспори та інших актуальних питань.

В промові Патріарх Варфоломій мимохідь згадав і про «триваюче розділення православної пастви в Україні». Більше уваги подіям в Україні було приділено в підсумковому комюніке, опублікованому за результатами роботи Синаксису, де зокрема говориться: «Також ієрархи Вселенського Патріархату спрямовують свої думки й молитви до тисяч наших братів в Україні і моляться за припинення розділень і за відновлення миру і єдності благочестивого українського народу, який отримав віру і хрещення від Константинопольської Матері-Церкви».

Говорячи підготовку до Великого і Святого Собору Православної Церкви Патріарх Варфоломій нагадав, що «…. під час вибору назви Собору … свідомо уникали назви Вселенського Собору по тій причині, що на цей Собор не запрошуються західні християни, як це було завжди в древній Церкві під час скликання Вселенських Соборів. Таким чином, авторитет цього Собору буде розповсюджуватись лише на середовище Православної Церкви».

Про основні питання і проблеми в ході підготовки до майбутнього Всеправославного Собору присутнім розповів Голова Синодальної комісії з міжправославних зв’язків і голова Міжправославних підготовчих комісій митрополит Пергамский Іоанн. Про участь Константинопольського Патріархату в діяльності Всесвітньої Ради Церков високому зібранню доповів митрополит Сасімський Геннадій.

В комюніке за результати Синаксису також була приділена особлива увага гонінням на християн на Близькому Сході і в Африці, «де ще й сьогодні розпинається Христос і місцеве християнське населення …, яке вимушене під тиском і насиллям релігійних фанатиків залишати свої батьківські оселі і … шукати гостинної безпеки на Заході». Константинопольський Патріархат висловлює свою солідарність «з цими християнськими общинами і перед лицем міжнародних організацій відстоює право кожного народу вільно поклонятися своєму Богу, а також проголошує, що релігія повинна об’єднувати народи і цивілізації і бути основою культури і людяності».

Прес-служба ОВЦС УПЦ