Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Свято-Введенській обителі вшанували ікону Божої Матері «Призри на смирення»

У Свято-Введенській обителі вшанували ікону Божої Матері «Призри на смирення»
29 вересня, у вівторок 18-ї седмиці після П’ятидесятниці, в день вшанування ікони Божої Матері «Призри на смирення» у Свято-Введенському чоловічому монастирі міста Києва, де зберігається чудотворний список цього образу Пресвятої Богородиці, було звершено святкову Божественну літургію.

За благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія літургію в обителі очолив намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел.

Владиці Павлу співслужили: митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, архієпископи — Білогородський Миколай, Ніжинський і Прилуцький Іриней, Макарівський Іларій, Яготинський Серафим, Городницький Олександр, єпископи — Угольский Антоній, Діонісій (Констянтинів), Бердянський і Приморський Єфрем, намісник Свято-Введенської обителі єпископ Фастівський Даміан, Олександрійський і Світловодський Боголєп, Васильківський Миколай, братія монастиря у священному сані, духовенство Київської та інших єпархій Української Православної Церкви.

Після читання Святого Євангелія митрополит Павел звернувся до чисельної пастви з архіпастирським словом в якому привітав присутніх зі святом Божої Матері. Владика зазначив, що не знайти людини, яка б відійшла від чудотворного образу без втіхи і допомоги Цариці Небесної. Згадуючи час, коли Цариця неба і землі явила Свій чудотворний образ відобразившись спочатку на склі, а потім прославившись незліченними милостями до людей, які зверталися до Неї з вірою владика відкреслив, що це сталося саме на початку розколу в Українські Православній Церкві. Цим самим Матір Божа засвідчила, що Вона зглянулася на смирення вірних канонічної Церкви і зберігає їх під Своїм Омофором. Високопреосвященний владика закликав вірян молитися за мир у державі, благаючи Божу Матір виправити наші серця в особистому для кожного смиренні і покаянні.

По сугубій єктенії митрополит Павел підніс молитву за мир в Україні.

На закінчення літургії біля шанованої ікони «Призри на смирення» сонмом архієреїв за участю священства було звершено урочистий молебень.

Поздоровляючи владик, намісника обителі єпископа Фастівського Даміана та братію Свято-Введенського монастиря, священнослужителів та мирян митрополит Павел передав присутнім поздоровлення зі святом та першосвятительське благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

*******

Довідка: Ікона «Призри на смирення» ХІХ століття є списком чудотворного образу 1420 року, який з’явився на Кам’яному озері у Псковській області. У Свято- Введенський монастир список ікони Божої Матері » Призри на смирення» був переданий схимонахинею Феодорою, яка зберігала її у себе протягом 55 років.

У серпні 1993 року образ Богородиці з немовлям дивним чином відбився на склі, яке прикривало ікону. Київські вчені, провівши дослідження, прийшли до висновку, що зображення на склі є нерукотворним і не змогли дати наукового пояснення чуду, що трапилося.

Указом Священного Синоду Української Православної Церкви від 22 листопада 1995 список святого образу Божої Матері «Призри на смирення», що перебуває в обителі був визнаний чудотворним.

Ризи таких ікон за давньою традицією прикрашали цінним металом і дорогоцінними каменями. Тому в 1996 році святий лик Богородиці був оправлений в дорогоцінну ризу, яка, на думку фахівців, має високу художню цінність.

Прес-служба Київської митрополії