Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель очолив престольне свято в Академічному храмі КДАіС

21 вересня, Православна Церква молитовно відзначатиме перше в церковному році двунадесяте свято – Різдво Пресвятої Богородиці.

«Рождество твое, Богородице Дево, радость возвести всей вселенней…», — такими словами оспівує тропар свята цю величну подію, яка насправді стала однією з визначальних в історії Церкви Христової. Народження Божої Матері фактично покладає початок історії християнства, оскільки саме з Діви Марії втілюється Спаситель світу – Христос. Детальніше про свято за посиланям.

Напередодні свята Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив всенічне бдіння в Академічному храмі Різдва Пресвятої Богородиці Київської духовної академії і семінарії.

Співслужили Предстоятелю намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павел, керуючий справами УПЦ, ректор КДАіС, митрополит Антоній, єпископ Боярський Феодосій, єпископ Ірпінський Климент, а також викладачі та студенти Київських духовних шкіл у священному сані.

Завтра храм Київських духовних шкіл відзначатиме свій престол.

Довідка

Церква розташована біля Дальніх печер і освячена на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Як і самі Духовні школи, вона має довгу і багату історію: побудована в 1696 році на кошти родича гетьмана Мазепи білоцерківського полковника Костянтина Мокієвського, храм являє собою зразок українського бароко.

Церква неодноразово зазнавала змін. У 1767 році до всіх 4 кутів храму були зроблені прибудови, прикрашені чотирма куполами. У 1784 році для храму був вирізаний новий дерев’яний іконостас у стилі рококо з срібними Царськими вратами. Згодом, як і царські врата Хрестовоздвиженської церкви, врата храму Різдва Богородиці опинилися в Лос-анджелеському музеї мистецтв, іконостас же не зберігся. У 1817 році храм був розписаний в академічному стилі Іваном Квятковським.

За радянських часів храм був закритий, після відкриття його відновили і заново розписали. Іконостас виконаний у кінці 1980-х рр. майстрами Троїце-Сергієвої Лаври в канонічному іконописному стилі XV-XVI ст.

Навколо храму розташований некрополь, на якому поховані духовні та світські особи, які мали значні заслуги перед Церквою і державою: архімандрити Амвросій і Антоній, ієросхимонах Вассіан Сліпий, дочка письменника С.Т. Аксакова Софія, генерал-майор Платон Голубцов з дружиною, сенатор В. Ілляшенко, герої і учасники Великої Вітчизняної війни 1812 року.

За матеріалами офіційного сайту УПЦ та сайту КДАіС

СПЖ