Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. На озері Тросне відбувся фестиваль активної молоді “ФАВОР”

У цьому році в таборуванні беруть участь як вже воцерковлені молоді люди, так і ті, котрі ще перебувають у дорозі до Бога. Молодіжний відділ Волинської єпархії Української Православної Церкви, який очолює ієромонах Ілля (Вишневський) вибрав направду гарну форму для спілкування цих двох категорій. Наметове містечко, життя в умовах первісної природи, розмови біля вечірнього вогнища, купання у Тросному, різні конкурси та ігри – це те, що цікаво молоді. Але є і можливість поспілкуватися зі священиками, також молодого віку, котрі, як зауважив один з організаторів “Фавору” священик із Колок Михайло Анісімов, хочуть переконати молодих людей у тому, що Православ’я – це насправді жива релігія, та, у якій є місце, яка є до душі не тільки, як часто уявляють, тіточкам у хустинах, а й молодим цілком людям. У “ФАВОРІ” цього року було 180 молодих людей від 15 до 25 років. Звичайно, що організація подібного заходу і таборування має свої особливості й потреби. Отець Михайло Анісімов відповідав за підбір тем для обговорення, їх проведення, протоієрей Олександр Білінський, настоятель храму у Колках, забезпечував технічну сторону (озвучення і т.п.), вже четверте літо духівником табору є настоятель храму у Цумані отець Михайло Кулакевич, за харчування відповідав священик з Ківерець Андрій Яковлюк, а президентом “ФАВОРу” був ієромонах Ілля (Вишневський). Допомагали і волонтери-педагоги Наталія Нісімчук та Вікторія Наглюк.

Кожен день фестивального таборування мав свою тему для духовної бесіди. Біля вечірнього вогнища розмовляли про те, чому батьків і землю, на якій народився, не вибирають, звідки пішла віра наших батьків, чому найбільшим проявом любові є жертовність, як ставиться Церква до громадянських шлюбів та чому те, що возз’єднав Господь, не може роз’єднати людина. Розмовляли про це зі священиками Сергієм Ющиком (волинянином, проректором Київських духовних шкіл), намісником Старочарторийського Хрестовоздвиженського чоловічого монастиря архімандритом Володимиром (Гапонюком), ректором Волинської духовної семінарії протоієреєм Рустиком Капаузом.

В один із днів до фаворівців завітав владика Іона, голова Синодального відділу по роботі з молоддю. Він відслужив молебень, і провів добру половину дня разом з таборянами, власне, прожив їхнім життям. Погойдався на всіх гойдалках, їв разом з усіма табірну кашу, і провів дуже цікаву бесіду. Розказав про свій шлях у чернецтво, загалом у Церкву, ділився досвідом того, як втриматися часом у Церкві, бо спокус вистачає і в цьому житті. Увечері він відбув у Старочарторийський монастир, а вранці знову приїхав у “ФАВОР”, де відслужив Літургію. В останній із днів таборування з молоддю зустрівся архімандрит Аліпій (Сапіга). Він провів бесіду про мудрість пісні, виконав кілька пісень, які були популярними у роки його юності, і це було дуже цікаво нинішній молоді. Відбулася і станційна гра, на етапах якої за виконання завдань загонам давали табличку з назвою українського міста. Коли потім ці таблички розмістили на карті України, то вийшло зображення храму, Божого дому. І віра – це те, що наразі може об’єднати всю нашу землю, нащу державу.

Наталія МАЛІМОН