Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. В місті молитовно вшанували чудотворний образ Турковицької ікони Божої Матері

Щорічно 15 липня, в свято Покладення чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні, віруючі Криворізької єпархії віддають особливу шану Божій Матері в Її чудотворній іконі «Турковицька». Оригінал цієї ікони був знайдений в XIV столітті у польського села Турковичі на православній Холмщині. У 40-ті роки ХХ століття переселенці з цього краю принесли на Криворізьку землю старовинний список чудотворного образу, і довгий час Турковицька ікона зберігалася в Свято-Вознесенському храмі Кривого Рогу. Особливе шанування ікона отримала в 1996 році, після утворення Криворізької єпархії. Тоді образ Пресвятої Богородиці хресним ходом відвідав усі благочиння новоствореної єпархії і знайшов своє постійне місцезнаходження в Спасо-Преображенському кафедральному соборі. З тих пір ця ікона Божої Матері стала шануватися як покровителька міста Кривого Рогу, а безліч віруючих засвідчила її чудотворні властивості.

Напередодні свята ввечері архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем у співслужінні духовенства міста Кривого Рогу та сіл Криворізького району молився за Всенічним бдінням. Собором духовенства було звершено спів акафісту Пресвятій Богородиці перед чудотворним Її Турковицьким образом, після чого прочани приклалися до святині, а правлячий архієрей помазав віруючих освяченим єлеєм.
У сам день свята в Спасо-Преображенському кафедральному соборі відбулася Божественна Літургія, яку архієпископу Єфрему співслужили секретар єпархії протоієрей Віктор Симонюк, намісник Свято-Володимирського чоловічого монастиря архімандрит Володимир (Нероба), благочинні благочинницьких округів Криворізької єпархії, настоятелі храмів єпархії.

На малому вході архієпископ Єфрем, за благословенням Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, нагородив благочинного Криворізького міського Південного благочиння протоієрея Володимира Борака ювілейною відзнакою преподобного Сергія Радонезького; настоятель Свято-Олександро-Невського храму Кривого Рогу протоієрей Олександр Ярига з нагоди 55-річного ювілею та 25-річного ювілею перебування в сані був відзначений Грамотою Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія; клірик Свято-Введенеского храму Кривого Рогу ієрей Ярослав Козин був удостоєний своєї першої церковної нагороди – набедренника.

Після єктенії владика Єфрем із собором духовенства возніс уклінну молитву про припинення міжусобної брані в нашій Україні.

Духовне торжество доповнилося також хіротонією – правлячий архієрей висвятив у сан диякона Андрія Миколайовича Стіньо. З повчальним словом про шанування Пресвятої Богородиці виступив настоятель Свято-Татіанинського храму Кривого Рогу протоієрей Антоній Бондар.

По завершенні Божественної Літургії був звершений святковий хресний хід з чудотворною іконою «Турковицька» і святинями кафедрального собору, після чого владика Єфрем звернувся до численних парафіян та гостей духовного торжества з проповіддю:

Сердечно вітаю вас з великим духовним святом на честь самої великої святині нашого граду і нашої єпархії – чудотворного образу Божої Матері «Турковицької», а разом з тим і дякую вам як добрим шанувальникам свята, які сьогодні єдиними устами і єдиним серцем піднесли цей молитовний гімн до Престолу Божого, до Престолу Цариці Небесної. Їх Престоли знаходяться поруч, бо сказано, що постане Цариця праворуч Сина Свого. Тому всяке хваління, яке ми сьогодні підносимо Божій Матері, чує наш Господь, і, мабуть, Йому приємно, що рід людський не забув Ту Єдину, через Яку прийшов на землю Сам Господь, Ту Єдину, Яка стала живим Храмом – Вмістилищем Невмістимого Бога тут на землі, Ту Єдину, Яку нарекли почеснішою херувимів і славнішою серафимів.

У числі тих, хто молився за богослужінням, був голова правління ПАТ «Криворіжгаз» Іван Євгенович Вакуленко, який також був нагороджений, за благословенням Його Святості, ювілейною відзнакою преподобного Сергія Радонезького. За усталеною традицією, на завершення свята всім прихожанам була запропонована благодійна трапеза.