Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

АФОН. На Святій Горі молитовно відзначили День пам’яті преподобного Антонія Печерського

 23 липня у Руському на Афоні Свято-Пантелеімонівському монастирі молитовно відзначили День пам’яті преподобного Антонія Печерського, засновника Києво-Печерської обителі і первоначальника давньоруського чернецтва.

Прп. Антоній Печерський

Прп. Антоній Печерський

Взяти участь у святкових богослужіннях у монастир прибув настоятель Подвір’я Пантелеімонівського монастиря в Києві ієромонах Олексій (Корсак). З благословення ігумена обителі схіархімандрита Ієремії також були звершені урочистості в давній Богородичній обителі Ксилургу – старовинному скиту Пантелеімонівського монастиря. Звідти прп. Антоній приніс чернецтво та благословення свого духовного отця на Русь.

Божественну літургію в Успенському соборі скиту звершив представник Пантелеімонівського монастиря в Протаті ієромонах Кіріон у співслужінні зі скитоначальником ієромонахом Симоном і духовенством обителі.

Скит "Ксилургу"

Скит “Ксилургу”

Як зазначають у Свято-Пантелеімонівському монастирі, вшанування пам’яті прп. Антонія Печерського особливо дорого для місцевих ченців, оскільки він не тільки 1000 років тому приніс з Афону православне чернецтво на Русь, але й найтіснішим чином був пов’язаний з цією святогірською обителлю.

На Афоні здавна зберігається передання про те, що майбутній начальник усіх руських ченців спочатку подвизався в святогірському монастирі «Ксилургу» (що іменувався Лаврою в наказі візантійського імператора за 1048 р.), у наслідування якому пізніше заснував на Київських горах Печерську обитель на честь Успіння Божої Матері.

afonit.info