Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Священний Синод УПЦ: Церковне розділення – це кровоточива рана на тілі України

 Важливою темою Звернення Священного Синоду до українського народу стало питання подолання церковного розколу.

Українська Православна Церква завжди була і залишається відкритою до конструктивного діалогу з усіма, хто сьогодні опинився поза єдністю із Вселенським Православ’ям. Однак прояви агресії та захоплення храмів розкольниками, які нерідко відбуваються за потурання місцевих органів влади, суттєво ускладнюють відновлення церковної єдності.

Синод також наголосив на неприпустимості втручання держави у внутрішні справи Церкви. Це не лише не допомагає, але і ускладнює подолання розколу: «Кровоточивою раною на тілі України стало й трагічне церковне розділення. Значна частина наших співвітчизників, які сповідують православну віру, вже третє десятиліття перебуває поза спілкуванням зі Світовим Православ’ям. Останнім часом релігійні громади нашої Церкви неодноразово зазнавали і зазнають спроби захоплення храмів на користь так званого «Київського патріархату». На даний момент захоплено 23 храми Української Православної Церкви. Внаслідок цього парафіяни Української Православної Церкви позбавляються можливості відвідувати власні храми та безперешкодно звершувати в них богослужіння. Особливу стурбованість викликає той факт, що нерідко протиправні дії по відношенню до релігійних громад нашої Церкви відбуваються за мовчазної згоди місцевої влади, або навіть її сприяння. Усе це суттєво ускладнює перспективу подолання церковного розколу.

…Вкотре засвідчуємо готовність нашої Церкви до відвертого та конструктивного діалогу із представниками невизнаних церковних угрупувань в Україні. Діалог має відбуватися на основі канонічного права та без втручання в цей процес позацерковних чинників. Подолання розколів – це внутрішня церковна справа. Ми розуміємо бажання державної влади щодо церковної єдності, однак ми проти втручання держави у внутрішнє церковне життя».

http://church.ua/