Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі відвідав Преображенський кафедральний собор міста

25 травня, під час свого перебування у Вінниці для участі у Міжнародному фестивалі оповідання «Іntermezzo», відомий польський кінорежисер відвідав Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Окрім творчих здобутків у світському кінематографі митець відомий своїм інтересом до релігійної тематики. Зокрема Кшиштоф Зануссі брав участь у великому спільному проекті Православної та Римо-католицької церков «Паломництво у Вічне місто», і як режисер став переможцем ХІІ Міжнародного фестивалю православного кіно «Покров», який проходив у Києві у 2014 р.

Для відвідання Преображенського собору у режисера була особлива причина: його дружина Ельжбета, яка супроводжувала пана Зануссі у цій поїздці, є внучкою відомого художника та власника стрижавського маєтку Тадеуша Пшемислава Міхала Ґрохольського, а як відомо, саме представники роду Грохольських були фундаторами Домініканського монастиря, який у 1830-х роках був переданий Православній Церкві і в даний час є кафедральним собором Вінницької єпархії.

Секретар Вінницького єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко розповів польським гостям історію собору та про його сьогодення. Також він вручив Кшиштофу Зануссі подарунок від митрополита Вінницького і Барського Симеона – Барську ікону Пресвятої Богородиці, оригінал якої є однією з чудотворних святинь Поділля. У спілкуванні також брав участь генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек, який супроводжував польських гостей.

Прес-служба Вінницької єпархії