Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. Відбулось урочисте освячення унікального храму в с. Стеблів

17 травня у селі Стеблів Корсунь-Шевченківського району, яке є рідним селом видатного українського прозаїка, перекладача, письменника, громадського діяча І.С. Нечуя-Левицького, відбулося урочисте освячення новозбудованого храму на честь одного з двонадесятих православних свят, що відзначатиметься за кілька днів – Вознесіння Господнього.

Храм має величезне значення не лише для духовного життя цього крупного селища міського типу, але я для повноти збереження пам’яті про Івана Семеновича Нечуя-Левицького: адже храм побудовано саме на тому мальовничому місці, на крутому березі легендарної річки Рось, де вже стояв святий храм, а біля нього поховані священики Левицькі – рідні дід і батько великого українського патріота.
За архітектурою новий храм теж є унікальним: його побудовано в елегантних пластичних формах, де немає жодного прямокутного склепіння або муру. Ця архітектура увібрала сміливі ідеї та рішення Владики Софронія, який зізнається, що на будівництво цієї споруди його надихнув невеликий історичний храм, що зберігся на Драбівщині й теж збудований у пластичних архітектурних формах. Але новий храм вражає своєю досконалістю, гармонією з навколишньою чарівною природою цього славетного краю.
На батьківщині видатного українського письменника І.С.Нечуя-Левицького відбулося урочисте освячення унікального храмуГоловним будівничим і настоятелем цього храму є протоієрей Миколай Прокотенко (на фото) – священик, який користується великим авторитетом і повагою серед жителів Стебліва. До речі, це вже другий храм, побудований дбанням отця Миколая: кілька років тому за його сприянням тут виріс храм, який став основою нинішнього Свято-Преображенського жіночого монастиря.
Уставний чин освячення Вознесенського храму очолив Високопреосвященніший митрополит Черкаський і Канівський Софроній, разом з яким служили Преосвященний вікарний єпископ Золотоніський Іоанн, благочинний Корсунь-Шевченківського округу протоієрей Іоанн Налапко, благочинний Чигиринського благочиння протоієрей Анатолий Прокотенко, представники духовенства Черкаської єпархії, Києва, Польщі, а також настоятельниця Преображенського монастиря ігуменя Манефа.
Заслуги настоятеля храму отця Миколая перед Українською Православною Церквою були відзначені правом ношення другого наперсного хреста. Церковні відзнаки за активну допомогу у будівництві храму отримали також благодійники, представники місцевої влади. Владика Софроній подякував церковній громаді за підтримку настоятеля в його прагненні звести на теренах Черкащини ще одну перлину церковного зодчества.
У цей же день вікарний єпископ Золотоніський Іоанн відвідав Свято-Преображенський жіночий монастир, що у с. Стеблів, де спілкувався з матінкою Манефою, сестрами святої обителі та послушницями.

 

Прес-служба Черкаської єпархії УПЦ