Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

НІЖИН. Клірик єпархії півроку перебував на борту флагмана ВМС ЗСУ

22 травня, в день свята перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая з Мир Лікійських у Бар, за благословенням  архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея клірик Ніжинської єпархії священик Миколай Мисюрко взяв участь в Божественній літургії, яка відбулася в Миколаївському (портовому) храмі м. Одеси. Богослужіння з благословення Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела очолив Митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, голова Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України, у співслужінні Єпископа Южненського Діодора, вікарія Одеської єпархії.

Під час святкового богослужіння в храмі знаходилася ікона святителя Миколая, яка вважається покровителькою Військово-Морських Сил України. Її історія тісно пов’язана з історією сучасної України.

Ікону в 2013 р. було написано з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та передано в м. Севастополі командуванню Військово-Морських Сил України. Після цього святиню хресним ходом було перенесено до Володимирського собору у древньому Херсонесі, де вона і залишалася. Минулого року, коли флагман ВМС Збройних Сил України фрегат «Гетьман Сагайдачний» відправився на виконання завдань в рамках антипіратських операцій НАТО «Океанський щит» та ЄС «Аталанта» в Аденській затоці та західній частині Індійського океану, взяв на борт цю ікону.

Під час морського походу фрегата «Гетьман Сагайдачний» за благословенням архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея клірик Ніжинської єпархії священик Миколай Мисюрко виконував на борту корабля обов’язки офіцеру з питань релігії.

Основним завданням священика була духовна опіка та підтримка українських військовослужбовців під час морських походів. Дякуючи турботам отця Миколая особовий склад фрегату мав змогу постійно задовольняти духовні потреби та молитися за своїх рідних і близьких, які перебували за тисячі кілометрів.

Моряки вірять, що Святитель Миколай оберігав їх і від штормів, і від всяких напастей. Отець Миколай розповів: «Не зважаючи на те, що похід припав на зимовий період, а в цей час море дуже неспокійне, корабель оминало лихо, бо ми з моряками читали акафіст Святителю Миколаю перед його іконою. За весь похід екіпажем не було пропущено ні однієї Божественної літургії. Навіть коли штурман оголошував, що на нас наближається шторм, я твердо вірив, що Святитель не допустить, аби була порушена молитва. І його допомога нас ніколи не залишила».

Через події весни 2014 р. в Криму на Батьківщину фрегат повернувся вже в Одесу – на Західну військово-морську базу ВМС ЗС України. Заступництвом Святителя Миколая «Гетьман Сагайдачний» вийшов з честю з усіх випробувань.