Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МУКАЧЕВЕ. Голова Відділу єпархії у справах сім’ї відвідав Дергачівську виправну колонію №109

За благословіням архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора відбувся візит голови Відділу у справах сім’ї Мукачівської єпархії протоієрея Антонія Добош у Дергачівську виправну колонію №109 для неповнолітніх, що на Слобожанщині.

Поїздка відбулася в рамках соціально-педагогічної роботи Харківського Національного Педагогічного Університету (ХНПУ) ім. Г.С. Сковороди. Учасниками поїздки також стали наукові керівники та студенти кафедри Психології і соціології, інспектори Державної Пенітенціарної служби в Харківській області.

Крім виправної колонії учасники поїздки відвідали розташований поряд музей ім. Антона Семеновича Макаренко, видатного педагога та письменника Радянського союзу, – засновника вище згаданої колонії ім. М.Горького.

Під час роботи на території виправної колонії священик Антоній ознайомився з внутрішнім життям вихованців, процесом навчання та виховання, режимом та проблемами пов’язаними з соціалізацією та адаптацією підлітків після відбуття терміну ув’язнення.

Історична довідка:

По дорученню Полтавського Губернатора А.С. Макаренко створив трудову колонію для неповнолітніх правопорушників у с. Ковалівка, поблизу Полтави, у 1921р. колонії було присвоєно ім’я М. Горького, а у 1926 р. колонія була переведена у Куряжський монастирь під Харьковом; завідував нею (1920—1928), а з жовтня 1927 р. до липня 1935р був одним із керівників дитячої трудової комуни ОГПУ ім. Ф.Э. Дзержинського на пригороді Харькова, де продовжував на практиці втілювати розроблену ним виховно-педагогічну систему. М.Горький зацікавився виховною і педагогічною діяльністю А. Макаренко, надавав йому всілякої підтримки.
Високі досягнення у області виховання і перевиховання молоді (як із числа колишніх «дітей вулиці», так і з сімей), підготовки їх до подальшої успішної соціализації, висунули Макаренко до числа видатних діячів нашої та світової культури і педагогіки.