Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Верховна Рада України прийняла закон про служіння священиків у тюрмах

 

14 травня Верховна Рада України прийняла закон про діяльність священиків-капеланів в органах і установах пенітенціарної системи щодо здійснення душпастирської опіки серед заарештованих і засуджених. Законопроект № 1154 підтримали 231 народний депутат, повідомляє УНІАН Релігії з посиланням на ІРС.

Закон встановлює, що зустрічі священнослужителів (капеланів) із засудженими надаються у час, вільний від роботи (навчання) засуджених без обмеження кількості зустрічей. Подібна норма запроваджується також для осіб, арештованих на час проведення слідчих дій у кримінальних справах.

Для координації заходів душпастирської опіки засуджених центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, створить дорадчий орган, до складу якого будуть включені представники Української Православної Церкви та інших релігійних організацій.

Парламент також врахував пропозиції священнослужителів-капеланів щодо необхідності законодавчого забезпечення права арештованих і засуджених на таємницю сповіді.

Відтак, до Кримінально-виконавчого кодексу України та Закону України «Про попереднє ув’язнення» внесено таке доповнення:
“Таємниця сповіді є недоторканною і охороняється законом. Забороняється оприлюднювати, фіксувати технічними засобами та відтворювати будь-яку інформацію, отриману зі сповіді. Відомості, отримані зі сповіді не можуть бути предметом досудового розслідування, досудового слідства чи кримінального провадження, використовуватися як доказ. Ніхто в жодному разі не може допитувати священнослужителя, перекладача чи іншу особу з питань, пов’язаних з конфіденційністю сповіді”.

УНІАН Релігії