Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. Розкольники зірвали молебень біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи

Представники «Київського Патріархату» влаштували провокацію і зірвали молебень біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи у Соборному парку Черкас. Напередодні щорічного ушанування пам’яті жертв найжахливішої техногенної катастрофи ХХ-го століття – аварії на Чорнобильській АЕС – у Соборному парку, біля меморіалу, що символізує трагедію і біль цієї події, традиційно зібралися представники влади, громадськості, ветерани ЧАЕС і молодь, курсанти пожежної академії імені Героїв Чорнобиля, щоби вклонитися пам’яті цих героїв, котрі першими вступили у боротьбу зі стихією ядерного вибуху. Стояли також ветерани, які тримали в руках портрети рідних і близьких їм людей, що внаслідок радіації не дожили до сьогоднішнього дня.
Як і у попередні роки, на офіційну церемонію покладення живих квітів і звершення молитви було запрошено митрополита Черкаського і Канівського Софронія. Серед людей, що вишикувались на Соборній площі, з’явилися й представники інших релігійних організацій, у тому числі «Київського Патріархату» разом із «митрополитом Іоанном». Їхня спроба наблизитися до священиків, котрі вийшли на молитву разом із Владикою Софронієм, щоби, мабуть, створити ілюзію церковної єдності, виявилася марною: Владика не дозволив цього блюзнірського «єднання».
Ведуча урочистого заходу запросила Владику Софронія звершити молитву. Протодиякон вже виголосив початок літії за спочилими жертвами Чорнобильської АЕС, клірики заспівали «Христос воскрес!», Владика розпочав кадіння довкола пам’ятного знаку, коли раптом сюди ж вийшла група «Київського Патріархату», розпочавши спів у «свій голос», збиваючи канонічний порядок церковного служіння і не реагуючи на зауваження припинити це знущання над священною народною пам’яттю. Усе це ганебне дійство відбувалося на очах присутніх тут представників обласної влади, громадськості, ветеранів ЧАЕС, засобів масової інформації.
Владика Софроній змушений був зупинити молитву й залишити захід. У кафедральному Михайло-Архангельському соборі владика звершив літію за уставом Православної Церкви, тому мужні герої-ліквідатори, які загинули внаслідок Чорнобильської катастрофи, не залишилися без молитви.
– Ми розцінюємо цей інцидент як свідому провокацію з боку «Київського Патріархату», який вже не вперше демонструє свою підкреслену неповагу як до непорушних церковних канонів, якими керуємося ми, так і до нас самих – людей, які служать в Україні, в інтересах України, її народу, – так прокоментував ситуацію Владика Софроній. – Ми не можемо брататися, єднатися з людьми, які нехтують цими канонами, ставлять свої політичні амбіції понад усе, не цураючись при цьому ні чим.
Сьогоднішній ганебний інцидент мусить стати приводом для серйозної розмови в органах обласної влади, яка повинна була урахувати існуючі спекуляції на темі пришвидшення створення Помісної Української Православної Церкви й не дати приводу для ескалації напруженості, тим більш у такий святий день.

Прес-служба Черкаської єпархії УПЦ