Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Святошинському районі відбувся мітинг-реквієм пам’яті загиблих героїв-ліквідаторів

26 квітня, в неділю 3-ю по Пасці, святих Жон-Мироносиць, на яку цього року припала 29-та річниця аварії на Чорнобильській АЕС, за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія вікарій Київської Митрополії єпископ Васильківський Миколай, керуючий Південним київським вікаріатством, очолив Божественну літургію в храмі на честь святителя Феодосія Чернігівського Святошинського благочиння столиці й взяв участь у мітингу — реквіємі пам’яті загиблих героїв — ліквідаторів та відкритті меморіальної «Алеї слави героям Чорнобиля», архітектурне завершення якої було здійснене до цієї дати.

Цього сонячного квітневого дня до храму святителя Феодосія Чернігівського, на території якого розташовано Чорнобильський меморіал, прибули ветерани-ліквідатори, вдови та рідні загиблих чорнобильців, віряни з інших районів міста. У зв’язку з цим Божественну літургію звершували біля храму просто неба.

Владиці співслужили: благочинний Святошинського благочиння протоієрей Діонісій Дунаєв, настоятель храму — протоієрей Олександр Білокур та духовенство столиці.

Після Євангельського читання Єпископ Миколай звернувся до вірян із архіпастирським

У своїй проповіді владика привітав всіх православних жінок з днем Жон-Мироносиць — днем вірності Христу. Також, владика звернувся зі словами подяки до ветеранів-ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які у боротьбі з найбільшою у світі техногенною катастрофою та її наслідками не шкодували ні свого здоров’я, ні життя. Владика особливо згадав немеркнучий подвиг тих, хто пішов з життя, виконавши Господню заповідь про те, що «Немає більшої любові, як життя віддати за друзів своїх …» (Ін. 15,13). Єпископ Миколай зазначив: «Церква, як любляча мати молиться за загиблих і постраждалих у цій катастрофі, за їхні сім’ї та рідних, надає чорнобильцям благодійну й духовно-пастирську допомогу, зігріває їх теплом християнської любові, вселяючи надію в серця зневірених. Це особливо відчутно тут, у храмі святителя Феодосія Чернігівського, парафіяни якого вже багато років піклується про вас, шановні ветерани-ліквідатори. А ви, в свою чергу, брали безпосередню участь у спорудженні цього храмового комплексу, де підноситься молитва за живих і спочилих, за наш український народ».

Після закінчення літургії єпископ Миколай, за благословенням Блаженнішого Митрополита Онуфрія вручив учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС Грамоти та медалі Української Православної Церкви.

О 12 годині розпочався мітинг-реквієм «І мертвим, і живим, і ненародженим…». Учасники мітингу — представники влади, депутати, представники посольств й громадських організацій, пройшли урочистою ходою, поклали квіти до пам’ятного знаку «Пам’ятник жертвам Чорнобильської трагедії» та на «Алеї слави героям Чорнобиля». Пролунав Державний Гімн України, прогриміли урочисті залпи військових, завмерли присутні хвилиною мовчання, вшановуючи тих, кого сьогодні немає поряд.

Після урочистого відкриття Алеї владика та духовенство звершили поминальну літію. Перед її початком єпископ зазначив, що в цей день за благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія по всім православним храмам та монастирям України звершуються поминальні служби за спочилими чорнобильцями-ліквідаторами та закликав присутніх приєднатися до цих молитов.

У молитовній тиші сотень людей — сивих ветеранів-ліквідаторів, інвалідів, військових, представників державної адміністрації міста Києва, школярів району лунала до Господа «Вічна пам’ять!».

На завершення урочистостей владика Миколай освятив встановленні меморіальні плити присвячені працівникам і службовцям різних відомств, які брали участь у ліквідації світової техногенної катастрофи 1986 року.

Єпископ та духовенство поспілкувались з ветеранами-чорнобильцями, зичили їм здоров’я та довгих років життя.

Прес-служба Київської митрополії