Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ звершив чинопослідування з акафістом Страстям Христовим

8 березня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій за вечірнім богослужінням в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври звершив чинопослідування з акафістом Божественним Страстям Христовим.
Після богослужіння Його Блаженство звернувся до всіх присутніх зі словом проповіді, в якій розповів пастві про сутність і значення фаворського світла, Божественне походження якого дослідив святитель Григорій Палама.

«Кожна людина має в собі Бога, – зазначив Блаженніший Митрополит, – тільки людина народжується, як Божество вже освячує і наповнює її». Предстоятель сказав, що деякі святі мали змогу побачити Божество навіть на власні очі, але при цьому всередині вони були переповнені цього Божественного світла, яке власне і розширило їхнє серце і душу, що вони змогли побачити Самого Бога. Щоправда, таких людей дуже мало, серед них – преподобний Силуан Афонський, якому являвся Сам Спаситель, а коли Господь дещо віддалився від святого у його спогляданні, преподобний Силуан важко страждав від того, що більше не бачить Христа під час молитви, яка давалась йому тепер безмірно важче.
Преподобного Силуана Господь випробовував у вірі та духовній кріпості, але подвижник був наповнений благодаттю Святого Духа, і Божественне світло не полишало його. «Кожен із нас, — сказав далі Предстоятель, — спостерігав таку картину: одного ранку прокидаєшся, і всі навколо тебе люди гарні та привітні, все в тебе складається гармонійно і вирішується позитивно. Наступного ж ранку — все навпаки: всі люди довкола непривітні і справи не йдуть зовсім. Це означає, що Божественне світло приховалось всередині нас. Не відійшло, не покинуло нас, тільки приховалось, щоб дати нам відчути справжнє наповнення людського єства».
Його Блаженство зазначив, що так буває і в душі людини: хмара гріха заступає нам це фаворське світло, без якого ми б не могли прожити і хвилини. І Господь попускає нам це для того, щоб у нас був духовний досвід, як ми можемо позбутись цієї гріховної хмари всередині себе. Предстоятель порадив усім скористатись прикладом преподобних Печерських отців і знаходити можливість частіше усамітнюватись від розваг і метушні, бо тільки споглядання свого внутрішнього світу та реальна оцінка наших обмежених людських можливостей у житті і духовному, і практичному може змирити нас перед Богом і дати можливість засяяти Божественному світлу у душі кожного з нас.

church.ua