Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Вперше в Україні було звершено Чин моління за святі ікони

 1 березня, у Неділю Торжества Православ’я, після вечірнього богослужіння у Спасо-Преображенському кафедральному соборі митрополит Вінницький і Барський Симеон разом із духовенством звершив Чин моління за святі ікони. Цей чин за благословенням архієрея звершувався й у інших храмах м. Вінниці: у Богоявленському, Свято-Вознесенському та у храмі святого великомученика Димитрія, у Свято-Троїцькому Браїлівському жіночому монастирі, а також у храмах деяких районних центрів. Чин моління за святі ікони, написаний 93 роки тому священномучеником Інокентієм, архієпископом Вінницьким, був вперше відслужений у Вінницькій єпархії і загалом в Україні.
Про існування цього маловідомого Чину митрополита Симеона повідомив керівник історичного відділу Вінницької єпархії ієрей Назарій Давидовський, який займався духовною спадщиною священномученика Інокентія (Тихонова).
Чин моління за святі ікони владика Інокентій склав, ще будучи архімандритом, за благословенням також майбутнього новомученика митрополита Петроградського Веніамина (Казанського). Метою автора Чину було оновити в людях шанування домашніх ікон, які є такими ж святинями, як і ті ікони, що знаходяться у храмі. Нажаль багато людей звикають до домашніх ікон настільки, що дозволяють собі в їх присутності поведінку, яка не личить християнину і яку жоден не дозволяє собі у храмі, у присутності храмових образів. З метою оновлення шанобливого ставлення до домашніх ікон їх було запропоновано принести у храм і після молитви і окроплення святою водою з благоговінням прикластися до своєї ікони, а також до ікон інших парафіян, які принесли до храму свої найцінніші домашні святині. Час звершення Чину був призначений на першу неділю Великого посту, коли відзначається Торжество Православ’я і припинення гоніння на тих, хто шанував святі ікони.
У 1922 році новостворений Чин був відслужений лише в трьох храмах Санкт-Петербурга, після чого був незаслужено забутий. Ієрей Назарій Давидовський розповів, кілька років тому йому вдалось познайомитись із цим священнодійством, яке залишилося у рукописному оригіналі. Вінницький священик взяв благословення у владики Симеона на його звершення у нашому Свято-Вознесенськеому храмі, де він служить разом зі своїм батьком протоієреєм Агафангелом Давидовським. Владика Симеон, дізнавшись історію цього Чину запропонував звершити його і в інших храмах єпархії у пам’ять про вінницького священномученика, котрий залишив цей духовний спадок.
У Вознесенському храмі Чин моління за святі ікони був звершений у неділю наприкінці Божественної літургії. Ось як описує цю подію отець Назарій: «Після заамвонної молитви, згідно чинопослідування було звершено вказане священнодійство. По закінченні богослужіння отець Агафангел з хрестом в руках виголосив відпуст, після цього я з іконою Спасителя підійшов до нього, ми поцілували святині один у одного і привітались вітанням «Христос посеред нас — і є, і буде!». За нами йшли прихожани. Ми вклонялись святині один у одного. Особливо трепетно було чути дитячі дзвінкі голосочки: «Христос посеред нас». У деяких дорослих під час цього виступали сльози на очах. Враження від цього священнодійства неймовірне. Якесь незвичайне піднесення, напевно таке, яке і має бути в Неділю Торжества Православ’я».
Такі ж почуття були й у парафіян та духовенства Спасо-Преображенського кафедрального собору, коли ввечері, по закінченні вечірнього богослужіння Чин моління за святі ікони вперше у історії його існування звершив архієрей – митрополит Вінницький і Барський Симеон. Владика окропив святою водою ікони, принесені парафіянами, а потім прикладався до кожного великого і малого образа, з яким до нього підходили і старенькі, й молоді і зовсім маленькі діти. В соборі цього недільного вечора також лунали вітання «Христос посеред нас! – Є і буде», а на серці у священиків і мирян було відчуття радості, так, немовби вже настала мала Пасха.
Прес-служба Вінницької єпархії