Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Священик єпархії протоієрей Олександр Мазурак відправився як духовний пастир на схід України

На схід України він поїхав разом зі спецзагоном волинських правоохоронців. Ті, у рамках ротації, змінюють колег, котрі у зоні АТО несуть свою нелегку службу уже більше місяця. Вперше разом із таким загоном і на тривалий час вирушив і священик, духівник. Отець Олександр каже, що в умовах, коли на людину очікує дуже багато негативу, особливою є її потреба у духовній втісі та підтримці. Відомо, що під час миротворчої місії у Косово, в якій брали участь і волинські військові та правоохоронці, присутність духовного пастиря була навіть обов’язковою.

Це вже далеко не перша поїздка отця Олександра Мазурака і на схід України, у зону АТО, і взагалі у так звані “гарячі” точки.

За благословенням митрополита Волинського і Луцького Ніфонта у Волинській єпархії УПЦ отець Олександр виконує послух голови відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формування. А також є настоятелем Свято-Георгіївського храму Луцька, спорудженого у пам’ять про працівників міліції, які загинули  при виконанні службових обов’язків. Торік, під час відомий подій у Криму, разом з протоієреєм Валентином Марчуком він побував на корветі “Луцьк”, котрий базувався у Севастополі, і служили на ньому переважно волиняни. Роками здійснювали священики Волинської єпархії УПЦ духовну опіку над моряками, надавали і матеріальну допомогу. Коли ж почалися військові дії на сході України, отець Олександр кілька разів провідував волинських правоохоронців, які виконували там свої службові обов’язки, стояли на блокпостах, забезпечували громадський порядок на довіреній їм території. Це були кількаденні поїздки, але не завжди безпечні, було, що і під обстріл потрапляли.

Чи не бувало страшно у таких ситуаціях, чи міг би не їхати, та ще й на тривалий час? Адже служитиме у зоні АТО стільки, скільки і бійці із спецзагону. Отець Олександр на подібні питання відповідає словами пророка Давида: “Господь – просвітитель мій і спаситель мій: кого убоюся? Господь – захисник життя мого: кого устрашуся?” Перед відповідальною дорогою священик кожного із бійців загону окропив святою водою. Правоохоронці кажуть, що дуже раді тому, що з ними їде їхній батюшка. Він вже не просто для них “наш”, а навіть і “свій”. Проводжали батюшку і парафіяни храму на честь святого великомученика Георгія Побідоносця.

Протоієрей Олександр Мазурак вже не один раз благословляв перед від’їздом у зону АТО волинських правоохоронців. Щоразу казав їм: “Їдьте з Богом і повертайтеся з Богом!” Хай же Господь, Який знає долю і шлях кожного, вбереже волинян, які їдуть на схід з миром, які хочуть миру своїй державі. Але і захищати її готові. Спільна молитва з духовним пастирем та його щоденна підтримка допоможуть їм перенести тяготи служби.

Наталія МАЛІМОН