Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ: Коли людина дотримується посту, то вона збирає особливу милість перед обличчям Божим

25 лютого за великим повечір’ям у Вознесенському соборі Флорівського жіночого монастиря міста Києва Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив чин читання третьої частини Покаянного канону Андрія Критського.

Після читання Його Блаженство звернувся до пастви з проповіддю про благовоління Бога до тих, хто дотримується посту. «Коли людина дотримується посту, то вона збирає особливу милість перед обличчям Божим, бо Бог любить того, хто виконує Його заповіді і благоволить до такої людини, — сказав митрополит, — як і рідний батько більше любить того сина, який слухається, хоч і старається не виділяти слухняних дітей від неслухняних».

Далі Предстоятель наголосив на необхідності дотримання християнами посту і навів приклад із житія одного монаха, який колись побачив двох янголів за похоронною процесією. Монах дуже здивувався, бо померлий не був людиною високого духовного сану, і помолився Богу, щоб Він відкрив йому причину такого благовоління до цієї людини. До монаха підійшли янголи та відкрили, що один із них є янголом середи, а інший янголом п’ятниці, і вони супроводжують покійного, бо той за життя суворо дотримувався посту в ці дні.

«Якщо людина, яка дотримувалась посту в середу і п’ятницю, сподобилась такого високого супроводу в час своєї кончини, чи не більша милість Господня чекає на тих, хто буде поститись цілу Чотиридесятницю?» — підсумував свою проповідь Блаженніший Митрополит Онуфрій, благословивши сестер та прихожан обителі на несіння подвигу поста і закликавши на них благодатну допомогу Господа.

http://orthodox.org.ua/