Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив вечірню з Чином прощення

 

22 лютого після вечірнього богослужіння в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Чин прощення.

«Ми постимося для того, щоб відновити у своїй душі і в своєму тілі ту гармонію, якою Господь обдарував кожну людину, — звернувся зі словами настанови до всіх присутніх Його Блаженство. — Ця гармонія порушується нашими гріхами, і за допомогою духовного і тілесного посту ми відновлюємо цю гармонію в собі».

Зазначивши, що цьогорічний піст є особливим тому, що Україна переживає непрості часи, Блаженніший Владика продовжив: «Слава Богу, що починається відновлення миру на нашій землі. Але легше розпалити вогнище, аніж загасити його; легше розбити посудину, аніж зібрати її; і легше розпочати війну, аніж зупинити її. Тому цей процес вимагає від нас великого терпіння і великої молитви і якогось періоду часу».

Усім вірним Української Православної Церкви, кому дозволяє стан здоров’я, Блаженніший Митрополит Онуфрій благословив кожної п’ятниці протягом усього посту до заходу сонця вживати тільки хліб і воду, а також читати дванадцять молитов «Отче наш» і дванадцять молитов «Богородице Діво» з земними поклонами.

Крім цього, Блаженніший владика закликав усіх віруючих протягом посту намагатися нікого не засуджувати, зазначивши, що це нескладне правило може стати «двома лептами» євангельської вдовиці, які прийме Господь і відновить мир в Україні.

«Хто ж за станом здоров’я не зможе притримуватись у ці дні строго посту, нехай трохи утримає себе у споживанні звичайної пісної їжі. Коли людина починає себе обмежувати, змушує себе іти до Бога, робити добро, прощати, то вона з перших кроків починає відчувати Божественну благодать, бо Бог цінує навіть благочестиві наміри людини», — наголосив Предстоятель.

Попросивши прощення в усіх присутніх, Його Блаженство благословив кожного на Великий піст.