Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Митрополит Симеон взяв участь у семінарі для працівників райдержадміністрацій, відповідальних за державно-церковні стосунки

10 лютого у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади Вінницької області розпочався дводенний семінар для відповідальних осіб за реалізацію державно-церковної політики райдержадміністрацій та міських рад обласного значення. Метою семінару є поліпшення рівня співпраці органів державної влади та релігійних організацій у соціальному та культурно-просвітницькому напрямку, питаннях виховання моралі, збереження пам’яток культури та архітектури тощо.

На запрошення організаторів, у семінарі взяв участь Керуючий Вінницькою єпархією УПЦ митрополит Вінницький і Барський Симеон. На початку своєї промови архієрей в цілому позитивно оцінив стан державно-церковних стосунків у Вінницькій області та подякував за це присутньому на заході начальнику управління у справах національностей та релігій Ігорю Салецькому, а також співробітникам управління.

Одним з факторів, які позитивно впливають на розвиток стосунків державних органів та релігійних громад на Вінниччині, митрополит Симеон назвав роботу Ради Церков та релігійних організацій при голові Вінницької обласної державної адміністрації. Діяльність цього органу була відновлена у 2014 році, коли в Україні розпочалася суспільна криза, що згодом переросла у збройне протистояння. У тих умовах, за словами митрополита Симеона, важливим було зберегти у регіоні суспільний спокій та мир, значною складовою яких є мир та порозуміння між конфесіями. Цього вдалося досягнути шляхом підписання спільного звернення від імені усіх конфесій щодо збереження миру та недопущення проявів ворожнечі на політичному, етнічному та релігійному ґрунті. «Виконання задекларованих у зверненні принципів і знаходження релігійними організаціями різних конфесій шляхів для порозуміння є зразком для усього суспільства, – підкреслив митрополит Симеон, — і гарним результатом доброї ініціативи Церков, яку підтримала влада.

Попросивши підтримки зусиль релігійних громад на місцях щодо збереження міжконфесійного миру, владика Симеон звернувся до представників райдержадміністрацій з проханням всіляко сприяти релігійним громадам й у проведенні благодійної і соціальної діяльності. При цьому архієрей зауважив, що Вінницька єпархія УПЦ приділяє великої уваги роботі саме у цьому напрямку.

Протягом минулого року Вінницьке єпархіальне управління надало допомоги українським воїнам в зоні АТО, а також постраждалим від бойових дій мирним жителям сходу України на 450 тисяч гривень. Таку ж суму єпархія витратила на допомогу хворим, дітям-сиротам, а також іншим соціально-незахищеним категоріям населення, у тому числі біженцям зі сходу та з АР Крим, які проживають у Вінницькій області.

Владика особливо підкреслив, що ці кошти є пожертвами від простих парафіян, серед яких дуже багато таких, яких можна також віднести до категорії соціально-незахищених. «Ці люди мають велике серце і зараз, коли в Україну прийшла біда, коли тривають бойові дії і гинуть воїни і ні в чому не повинні мирні люди, наші парафіяни жертвують на справи милосердя набагато більше, аніж вони жертвували, наприклад, на потреби свого храму» – наголосив владика.

Митрополит Симеон повідомив, що вже у першому місяці 2015 року віруючими Вінницької єпархії були передані кошти у сумі 85 тисяч гривень на закупівлю обладнання для обласного госпіталю інвалідів війни, де також проходять лікування поранені у АТО. 25 тисяч гривень були передані у вигляді адресної допомоги хворим дітям, які лікуються у онкологічному відділенні обласної дитячої лікарні. Була надана допомога й іншим соціальним закладам. Церква, як відзначив митрополит Симеон, виконує і духовну, і соціальну місію і може співпрацювати у цьому з державними органами, координуючи з ними свої дії. Як приклад такої співпраці архієрей назвав допомогу родинам загиблих в зоні АТО воїнів, яку священики та миряни УПЦ надаватимуть разом із державними соціальними службами після відповідного узгодження у рамках співпраці з управлінням у справах національностей та релігій.

Ще одним важливим напрямком спільної діяльності релігійних громад та органів влади митрополит Симеон назвав духовно-моральне виховання молодого покоління. Владика розповів про ініціативу обласної Ради Церков щодо викладання у навчальних закладах Вінниччини предметів духовно-морального спрямування, з якою представники конфесій звернулися до обласної влади.

Митрополит Симеон підкреслив, що консенсус, якого досягли релігійні конфесії Вінниччини у цьому питанні, свідчить про те, що викладання таких предметів не є бажанням лише однієї певної конфесії і пропагандою тих чи інших конфесійних відмінностей. Натомість ці предмети є, по-перше, схваленими Міністерством освіти і науки України, пройшли відповідні перевірки і викладаються у інших областях України, і по-друге, ці предмети є тією можливістю для дитини отримати розуміння тих моральних основ, без яких вона не зможе протистояти викликам сьогоднішнього в цілому бездуховного, а часто агресивного і аморального світу, який ламає дитину ще у дитинстві та юності, роблячи її залежною від алкоголізму, наркоманії, ігроманії та інших пороків, які не дають їй стати достойним членом суспільства, а саме суспільство позбавляють майбутнього. Саме тому, на глибоке переконання владики Симеона, яке він висловив перед учасниками семінару, питання духовно-морального виховання є одним з пріоритетних завдань не лише Церкви і релігійних організацій, а й влади і усього суспільства в цілому.

Ще одним важливим напрямком співпраці релігійних організацій та влади владика Симеон назвав патріотичне виховання. За словами архіпастиря, в основі любові до Батьківщини лежить любов до свого роду і до свого ближнього. Найвищим проявом цієї любові, як говорив Господь Ісус Христос, є готовність віддати своє життя за друзів своїх. Владика нагадав присутнім ці слова Спасителя, а також звернув їх увагу на те, що без Бога не можна побудувати ані свого особистого життя, а тим більше щасливого життя для усього народу. Про це переконливо свідчить історичний досвід багатьох країн і народів і в тому числі нашого народу у ХХ столітті. Тому, як зауважив митрополит Симеон перед тим, як сказати сьогодні патріотичні слова: «Слава Україні!», слід перш сказати: «Слава Богу!», тому що тільки з Богом наша Україна буде славною державою, і тільки з допомогою Божою наш народ буде вільним і щасливим.

Наприкінці своєї промови митрополит Симеон подякував організаторам семінару за запрошення взяти участь у його роботі та побажав присутнім Божої допомоги, а усій Україні миру і процвітання.

 

Прес-служба Вінницької єпархії