Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОЛЕКСАНДРІЯ: Єпископ Боголєп: Все в архітектурі храмів має свій духовно-символічний вираз і значення

22 січня 2015 року єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп звершив чин освячення куполів та накупольних хрестів для Свято-Михайлівського храму с. Куколівка.

Владиці співслужили:

- секретар єпархії протоієрей Анатолій Штанько,

- блаочинний Олександрійського округу протоієрей Михайло Бобурка,

- архімандрит Серафім (Краснов),

- протоієрей Олександр Шнякін,

- настоятель храму ієромонах Митрофан.

По завершенні владика Боголєп привітав мешканців села з важливою подією та побажав, щоб і в житті повсякчасно над кожним кроком і справою були Господь і любов Христова.

Загалом, храми завершуються однією чи декількома главами з хрестами для нагадування про Господа Ісуса Христа, що звершив наше спасіння через хрест.

Одна глава над храмом означає, що Бог один. Три — що ми поклоняємося Богу єдиному у Трьох Лицях. П’ять куполів нагадують про Спасителя та євангелістів. Сім глав ставляться над храмом в знак, по-перше, семи спасительних Таїнств Церкви, котрими освячуються християни для отримання життя вічного, по-друге, семи Вселенських соборів, на котрих були стверджені догмати і правила християнського віровчення та благоустрою. Є храми і з 13-ма главами, що означають Ісуса Христа та 12-ть апостолів.

Все в архітектурі храмів має свій духовно-символічний вираз і значення, котрий оживає і втілюється в нашому житті не просто, коли ми, входячи у храм із заходу на схід, присутні на Богослужінні, а коли, йдучи від гріха через покаяння до преображення, наші очищенні серця вже непрестанно предстоять біля Престолу Божого в очікуванні дня, коли воно саме стане престолом.