Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МУКАЧЕВЕ. Відбулося перше в цьому році засідання Богословсько-історичного науково-дослідного центру

21-го січня в Мукачівському єпархіальному управлінні відбулося перше в 2015 році засідання Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна) (далі – БІНДЦ).

Очолив засідання БІНДЦу архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор. Вів засідання директор Центру, кандидат історичних наук, доктор філософії, доцент кафедри історії України УжНУ Юрій Данилець.

У засіданні взяли участь вчений секретар БІНДЦ, кандидат богослов’я протоієрей Олександр Монич, науковий співробітник Центру, науковий співробітник БІНДЦу протоієрей Олександр Гук, науковий співробітник Центру, редактор журналу «Православний Літопис» протоієрей Василій Юрина, науковий співробітник БІНДЦ, Світлинець А.А., науковий співробітник БІНДЦ, Міщанин В.В.

Центральною темою засідання стало обговорення плану заходів щодо підготовки та проведення в жовтні 2015 року міжнародної наукової конференції: «Малий Афон  – монастирі та чернецтво на Закарпатті: традиції і сучасність». Наукове зібрання буде присвячено 1000-літтю руського монашества на Афоні, ювілей чого буде вшановуватися у 2016 році. Було запропоновано кілька робочих тем конференції. Наприклад: «Афон і Закарпаття: історичні зв’язки», «Чернецтво на Закарпатті та в Україні: історія та сучасність», «Роль Афону в розвитку монастирів на Русі, їх зв’язок зі Святою Горою», «Просвітницька та місіонерська діяльність монастирів» та інші. Планується одноразова робота кількох секцій конференції.

Співорганізаторами конференції є: Мукачівська Православна єпархія, БІНДЦ імені Проніна, Державний архів Закарпатської області та Закарпатське відділення Міжнародного інституту Афонської спадщини в Україні.

Координатори конференції: Ю. Данилець (050-692-87-81) та протоієрей Олександр Монич (050-186-53-23).

На обговорення було винесено кілька цікавих наукових проектів та ідей.

Жваво обговорювалися також видавничі проекти Центру.

Під час засідання Центру, згідно поданих прохань до числа наукових співробітників були прийняті: протоієрей Константин Тімофеєв, Джежела Віталій та студент V курсу УжНУ, молодий науковець Володимир Роман.

P.S. Нагадаємо, що Богословсько-історичний науково-дослідний центр імені архімандрита Василія (Проніна) був створений за благословення архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора у вересні 2008 року в 97-му річницю з дня народження відомого богослова і вченого, подвижника благочестя Православної Церкви на Закарпатті в XX столітті, духівника Свято-Миколаївського жіночого монастиря, архімандрита Василія (Проніна).

Дослідницький центр було створено за ініціативи кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України УжНУ Юрія Данильця та кандидата богослов’я, диякона, а згодом протоієрея Олександра Монича. Директором центру є Юрій Данилець, вченим секретарем – отець Олександр. БІНДЦ сьогодні нараховує 10 наукових співробітників.

Сьогодні БІНДЦ має свою чітко сформовану структуру, статут, офіційні печатку, бланк тощо. Богословсько-історичний дослідний центр є першим подібним проектом в Мукачівській єпархії.

Мета центру полягає, перш за все, в дослідженні та вивченні богословсько-історичної спадщини архімандрита Василія (Проніна), яка на даний час скрупульозно вивчається. Наукові та богословські праці, публікації, статті різних років подвижника різносторонньо розкривають повноту Православ’я. Його наукові та богословські праці на сьогоднішній день залишаються неперевершеними. Наукові ідеї отця Василія в сфері богослов’я, математики, фізики та археології вражали у свій час наукову спільноту не лише України.

Завдання, які стоять перед дослідниками, торкаються різних сфер богословсько-історичного простору. Перш за все, це планомірні та систематизовані дослідження історичного минулого Православ’я на Закарпатті; формування, розвиток та життя Православної Церкви у різні історичні періоди; богословська думка та її представники у в цьому краї. В центрі імені Василія (Проніна) проводяться дослідження з агіографії, агіології, еортології, гімнографії та в інших напрямках, які торкаються Православної Церкви на Закарпатті.