Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Професор богослов’я протоієрей Петро Влодек відзначив 91 рік народження і День свого ангела


Православному люду отця Петра Влодека не треба представляти, як пастир він відомий далеко за межами України, і привітання з днем народження та днем ангела починає приймати за тиждень до цих да, і ще тиждень – після них. Народився він 9 січня 1924 року, а 10 січня Православна Церква поминає мученика Петра Никодимійського. Таких священиків, як отець Петро Влодек, вже мало залишилося у нашій Церкві, і справа навіть не у його поважному віці. А в тому, що його пастирська біографія вмістила дуже багато цікавих фактів. Він був ректором духовної школи у Києві, відкривав для доступу людей печери у Києво-Печерській Лаврі, був намісником Володимирського собору у Києві, а також останнім, перед закриттям богоборчою владою у 60-х роках минулого століття ректором Волинської духовної семінарії. Очолював її і в 90-х роках у важкий період розколу, і його велика заслуга в тому, що наша духовна школа нині є однією з кращих в Україні, у ній навчаються студенти з різних областей.
6 років отець Петро був настоятелем Берлінеського кафедрального храму, 8 років очолював Едмонтську парафію у Канаді. Саме він є автором “Закону Божого” українською мовою, це було перше таке видання в Україні, автором багатьох посібників, які і домі використовують у навчанні в духовних школах. Отцю Петру довелося і повоювати у Другу світову війну. Власне він колись казав, що на війні дав собі обітницю: якщо Господь вбереже йому життя, то він своє життя присвятить Богу. Має бойові нагороди, війну закінчив 9 травня 1945 року у Берліні, під стінами фашистського рейхстагу, є учасником історичної зустрічі на Ельбі. Також отець Петро – почесний громадянин Волині.
Завжди хвилююче бачити його на службі Божій чи то у храмі при Волинській духовній семінарії, який він і будував, чи у кафедральному Свято-Покровському храмі, чи під час Божественної Літургії на місці, де у Луцькому замку знаходилася церква Івана Богослова. Присутність старчика додає служінню особливої благодаті. Сьогодні у Свято-Покровському храмі з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта Божественну літургію служили ієромонах Ілля (Вишневський) та отець Перо Влодек. Подячний молебень відслужили також протоієрей Миколай Рибчинський, ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз, які вітали іменинника. Також свої вітання висловив і протоієрей Петро Муляр, керівник хору Волинської духовної семінарії. Хай Господь, бажали усі, дає ще літа у доброму здоров’ї отцю Петру Влодеку, бо на таких людях і тримається Православна Церква.