Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХУСТ. Розпочався Архіпастирський візит Блаженнішого Митрополита Онуфрія до єпархії

20 жовтня розпочався дводенний Архіпастирський візит Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія до Хустської єпархії.   Візит приурочений до святкування 100-річчя Мараморош-Сиготського процесу над православними у 1913-1914 роках. На цьому судовому процесі 100 років тому судили людей за їхнє бажання сповідувати православну християнську віру.

У місті Ужгород Предстоятеля зустріли: митрополит Хустський і Виноградівський Марк, архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор, єпископ Бердянський і Приморський Єфрем, голова Закарпатської облдержадміністрації Василь Губаль, голова Закарпатської обласної ради Іван Балога та духовенство Мукачівської і Хустської єпархій.

Того ж дня Блаженніший Владика очолив Вечірнє богослужіння у Свято-Миколаївському чоловічому монастирі села Іза-Карповтлаш. Його Блаженству співслужили: митрополит Хустський і Виноградівський Марк, митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, єпископ Горліцький Паісій (Польська Православна Церква), митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Почаївський Володимир; архієпископи: Херсонський і Таврійський Іоанн, Чернівецький і Буковинський Мелетій, Мукачівський і Ужгородський Феодор; єпископи: Угольський Антоній, Ірпінський Климент, Бердянський і Приморський Єфрем, намісник обителі архімандрит Адріан (Малета) та братія монастиря у священному сані.

На богослужіння до дня прославлення прп. Алексія Карпаторуського та до вшанування страждальців за православну віру під час Мараморош-Сиготського процесу у монастирі зібралися священнослужителі обох Закарпатських єпархій (Хустської і Мукачівської), а також делегації гостей від Православної Церкви Чеських Земель та Словаччини та Польської Православної Церкви. За богослужінням молилися прочани з усіх куточків Закарпаття.

Після богослужіння Архіпастир звершив чин освячення іконостасу новозбудованого монастирського храму на честь преподобного Олексія Карпаторуського.