Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КІРОВОГРАД. Владика Іоасаф привітав освітян та студентів з Днем Знань

1 вересня, владика Іоасаф привітав викладацьку корпорацію та студентів ПВНЗ “Кіровоградського інституту державного та муніципального управління Класичного приватного університету” зі святом Знань.
У своєму слові на урочистій лінійці архієпископ Іоасаф зазначив: “Мені дуже приємно розділити радість сьогоднішнього свята з студентами та викладачами цього навчального закладу. Господь подарував мені таке життя, половину якого я провів у стінах навчальних закладів. Спочатку я був студентом та навчався, згодом став викладачем та почав працювати на поприщі викладацької діяльності. Тому, зі свого досвіду розумію, що студентська пора − це пора інтелектуальних надбань та розумового збагачення людини. Адже, студент не має стільки роботи, скільки має її людина, котра працює. Студент має набагато більше вільного часу, що і дозволяє йому брати в руки книгу для відкриття все нових та нових горизонтів знань та розширення свого світогляду. Справжнє покликання освіти полягає не лише в ознайомленні студентів з певним комплексом знань, а й в справжньому пізнанні себе та світу. Пізнаючи світ та людей в їх стосунках, ми приходимо до поняття гармонії, що в свою чергу спонукає нас на роздуми про Творця Всесвіту. Заглиблюючись в себе, людина приходить до поняття душі. Тобто, освіта покликана вказати людині на те, що вона є образом і подобою Божою. Згідно слів великого вчителя Церкви св. Іоана Дамаскіна, образ Бога в людині − це безсмертя душі, можливість бути творцем, а також думати та висловлювати свої думки в словах, тобто спілкуватись. Тому бажаю студентам стати по-справжньому освіченими людьми, у глибокому розумінні цього слова, а викладачам — бути добрим прикладом правильного відношення до знань, які здобуваються кропіткою працею та наполегливістю”. На завершення вітального слова Владика прочитав молитву перед початком навчального року та в знак благословення подарував для університету Казанську ікону Божої Матері.
В свою чергу Іван Іванович Литвин, директор ПВНЗ “Кіровоградського інституту державного та муніципального управління КПУ”, подякував архієпископу Іоасафу за вітальне слово, та запросив всіх у каплицю, яку Його Високопреосвященство разом з собором духовенства освятив на честь святих рівноапостольних Кирила та Мефодія, вчителів слов’янських. Каплиця знаходиться в адміністративно-навчальному корпусі інституту муніципального права та буде відкрита щоденно, а тому кожен зі студентів буде мати змогу за покликом душі прийти й помолитись на цьому святому місці. В найближчий час каплиця буде переоснащена в храм, де щонеділі буде звершуватися Божественна літургія.
На завершення святкових урочистостей керуючий Кіровоградською єпархією, окропляючи всіх присутніх святою водою, благословив професорсько-викладацький колектив та студентів на новий навчальний рік та побажав всім міцного здоров’я, Божого благословення, наснаги, творчих злетів та твердих знань. Кожен учасник свята отримав у благословення від Владики іконку св. блаж. Даниїла Єлисаветградського.