Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. 100-річчя колишнього кафедрального собору відзначила єпархія

У 2014 році вінницький собор Різдва Пресвятої Богородиці виповнилося 100 років. З нагоди ювілею 20 та 21 вересня у храмі відбулися урочистості, в яких взяли участь архієреї, священики та велика кількість парафіян.
Святкування розпочалося 20 вересня, напередодні свята Різдва Пресвятої Богородиці, всенощним бдінням, яке звершили митрополити Луганський і Алчевський Митрофан, Вінницький і Барський Симеон та архієпископ Уманський і Звенигородський Пантелеімон. Ці архієреї на початку 80-років розпочинали свій духовний шлях у вінницькому соборі, який у той час був кафедральним.
Михайло Юрчук (нинішній митрополит Митрофан) виконував послух іподиякона у владики Агафангела (нині – митрополит Одеський і Ізмаїльський). Віктор Бащук (архієпископ Пантелеімон) також був іподияконом і паламарем у вінницькому соборі. Володимир Шостацький (митрополит Симеон) у 1983-87 роках, будучи студентом Вінницького медінституту щонеділі та у святкові дні відвідував богослужіння у соборі. Отримавши благословення на навчання, друзі поступили до духовної семінарії, а згодом стали архієреями.
Митрополит Симеон зараз очолює Вінницьку кафедру і любить звершувати богослужіння у соборі Різдва Пресвятої Богородиці, який хоча і не має сьогодні статусу кафедрального, але залишається соборним храмом м. Вінниці. Любов до свого рідного собору зберегли й інші архієреї, які розпочинали тут свій шлях до архіпастирського служіння. Це митрополит Хмельницький і Староконстянтинівський Антоній, котрий протягом довгого часу служив у вінницькому соборі священиком, та єпископ Туровський і Мозирський Леонід, котрий виконував тут послух іподиякона. Вітання духовенству і мирянам від цих владик, котрі, нажаль, не змогли прибути на святкування, передав митрополит Симеон.
21 вересня, в день Різдва Пресвятої Богородиці, яке є престольним святом Вінницького собору, відбулися головні урочистості. За Божественною літургією, яку очолив митрополит Митрофан у співслужінні митрополита Симеона та архієпископа Пантелеімона, служили священики вінницьких храмів та молилися велика кількість мирян, яких не змогли умістити стіни храму.
Особливої урочистості богослужінню надавав спів хорів зі Спасо-Преорбраженського кафедрального собору під керівництвом Олександра Холяви та хору Стрітенського храму, яким диригував протоієрей Сергій Виговський. Перед виконанням «Херувимської пісні» колективи об’єдналися у один великий хор, який співав особливо піднесено та урочисто.
Проповідь після Євангелія виголосив митрополит Митрофан. Владика нагадав парафіянам відомі з Церковного Передання обставини народження Пресвятої Діви Марії та торкнувся символічного змісту цієї священної події та її значення для спасіння людей.
Наприкінці богослужіння архієреї привітали усіх присутніх зі святом та поділилися своїми спогадами про собор та враженнями від того, як він змінився за понад тридцять років з того часу, коли вони були його служителями й парафіянами.
Ключар Спасо-Преображенського кафедрального собору протоієрей Василій Рішко зачитав вітальний лист від митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, у якому Його Високопреосвященство з любов’ю пригадав роки свого перебування на Вінницькій кафедрі, де впродовж 17 років йому довелося багато потрудитися в цьому прекрасному домі Пресвятої Богородиці для його краси. «Були скорботи, печалі, переживання, були й сльози, але була й велика радість від розуміння виконаного обов’язку перед совістю і народом,» — сказав у своєму листі митрополит Агафангел і наголосив, що за все дякує Богові і висловлює радість, що владика митрополит Симеон є достойним спадкоємцем славних традицій древньої Подільської землі.
На духовному святі були й представники вінницької влади. З вітальним словом до митрополита Симеона та настоятеля собору протоієрея Олексія Мельничука від імені голови Вінницької обласної державної адміністрації Анатолія Оліника звернувся його заступник Ігор Івасюк. Він побажав храмові процвітання, а землякам — добра та злагоди.
«100 років для храму не надто багато. Але за цей час довелося пережити чимало випробувань. На його вік випало дві світові війни, революції, гоніння на церкву, репресії. Але народ і церква вистояли. Сьогоднішнє свято цьому підтвердження. П’ятничанський храм завжди був осередком духовності для міста Вінниці. А нині духовність, як ніколи, потрібна нашому українському народу, особливо в важкі часи випробування для України. І, мабуть, ті проблеми, які в нас зараз виникають, пов’язані з сімдесятьма роками бездуховності. Маю надію, що ваш храм і надалі служитиме людям і Господу. Бажаю, щоб в цій церкві було завжди багато прихожан, всім особистих гараздів та державі — миру» — зауважив Ігор Івасюк.
Серед почесних гостей, які були запрошені на свято і привітали священнослужителів та парафіян, був директор Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради, депутат обласної ради Сергій Кудлаєнко.
Після вітальних промов митрополит Симеон нагородив кліриків собору Різдва Пресвятої Богородиці та його активних парафіян і благодійників церковними нагородами. Настоятель собору, який з 1991 опікується храмом, протоієрей Олексій Мельничук був нагороджений орденом УПЦ святого рівноапостольного князя Володимира, а його дружина Наталія Мельничук – орденом святої Анастасії Київської. Клірики собору протоієреї: Валерій Гончарук, Стефан Юрчик, Анатолій Ткач, Максим Мельничук, а також ієрей Георгій Мельничук та диякон Андрій Сапожник отримали ювілейні відзнаки. Благодійники храму Юрій та Тарас Юрченко були нагороджені медалями святого рівноапостольного князя Володимира. Ще кілька парафіян отримали благословенні грамоти від митрополита Симеона.