Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Парафії єпархії візьмуть під молитовну опіку та надавати-муть адресну допомогу землякам-воїнам в зоні АТО

З такою ініціативою виступив митрополит Вінницький і Барський Симеон під час зустрічі керівників релігійних громад та національно-культурних товариств Вінниччини з головою Вінницької облдержадміністрації Анатолієм Олійником.
Анатолій Дмитрович розповів учасникам зустрічі про стан матеріально-технічного забезпечення вінницьких батальйонів у зоні АТО, медичну допомогу пораненим у вінницькому військово-медичному центрі ЗС України, про загальний стан справ у області.
Після виступу губернатора відбувся обмін думками між учасниками зустрічі, в ході якого митрополит Вінницький і Барський Симеон висловив своє бачення ситуації, яка склалася на сході України. Владика підкреслив, що нині там українці відстоюють цілісність і незалежність своєї держави. Воїни, які захищають свою землю від тих, хто сіє на ній розбрат, ворожнечу і проливає кров, виконують заповідь Христа: «Немає більшої любові над ту, коли хто віддасть душу свою за друзів своїх»
Ми не прийшли на чужу землю – наголосив владика – а захищаємо свою. А захист своєї землі і своєї Батьківщини є священним обов’язком кожного громадянина, а тим паче християнина, — цьому навчають приклади багатьох святих.
Митрополит Симеон відзначив, що Українська Православна Церква ніколи не була і не залишається осторонь тих проблем, які переживає народ України, адже члени Церкви складають цей самий народ. Тому в храмах УПЦ за кожним богослужінням моляться за повернення миру і припинення кровопролиття. І разом з тим у храмах Вінницької єпархії протягом трьох останніх місяців проводиться збір коштів на потреби української армії та для гуманітарної допомоги мирним мешканцям Луганської та Донецької областей, які постраждали в результаті бойових дій.
Як повідомив владика Симеон, Вінницька єпархія лише протягом липня зібрала 50 тисяч гривень, які підуть на ліки для поранених солдатів і засоби особистого захисту, а також ще 50 тисяч, які будуть направлені мирним мешканцям східної України.
Митрополит Симеон озвучив перед присутніми ініціативу Вінницької єпархії, яка полягає в молитовній опіці і підтримці, яку буде здійснювати кожна парафія над своїми земляками-солдатами, яких направили у зону АТО. Священик буде молитися за них за кожною літургією і у своїх домашніх молитвах, а також закликатиме до такої молитви своїх парафіян.
Окрім того парафія надаватиме адресну матеріальну допомогу своїм воїнам у вигляді посилок з їжею, одягом, медикаментами, а в разі потреби і змоги громади зібрати необхідну суму, бронежилетів та інших засобів захисту, яких сьогодні на передовій нажаль не завжди вистачає.
Через таку опіку солдат зможе відчути, що громада його села, його храму, переживає, молиться за нього і з таким же нетерпінням, як і його кровні рідні і близькі чекає його повернення додому живим і неушкодженим – з миром для України.
Підсумовуючи зустріч, на якій крім митрополита Симеона виступили й представники інших конфесій та голови національних громад, губернатор Вінниччини Анатолій Олійник подякував усім за єдність, розуміння та потужну підтримку. На своїй сторінці у соціальній мережі фейсбук Анатолій Дмитрович процитував слова митрополита Симеона, які були сказані під час зустрічі: «Церква і армія – єдині. І сьогодні, як ніколи, ми можемо це проявити. Будемо допомагати, бо там (на Сході) наші діти, наші брати, наші віряни. А Церква покликана в усі часи бути з народом».