Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Освячено міський центр соціального обслуговування

24 липня на запрошення начальника Хмельницького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Ковальчук Ірини Іванівни та з благословення митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія, керівник інформаційного відділу Хмельницької єпархії протоієрей Віталій Козінчук звершив чин освячення приміщення міського центру соціального обслуговування.
Після прочитання молитов, усі кабінети та приміщення закладу були окроплені свяченою водою.
Наприкінці освячення, протоієрей Віталій поздоровив присутніх із освячення центру і від митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія, з нагоди освячення центру, передав закладу образ Божої Матері «Умеління», а усім присутнім подарунки у вигляді солодощів.
Довідка: Складовою частиною системи соціального захисту міста є міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг).
У територіальному центрі діє чотири відділення.
Більше 100 видів різноманітних соціальних послуг можуть отримати клієнти у відділеннях закладу.
Робота відділень ведеться у відповідності до вимог Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» від 29 грудня 2009 р. N 1417 (зі змінами).
З 1989 року у закладі функціонує відділення соціальної допомоги вдома, яке надає послуги найуразливішим мешканцям міста за місцем їх проживання. Клієнти відділення — це специфічний контингент підопічних, які нездатні без сторонньої допомоги розв’язати свої життєві проблеми. Серед них — одинокі непрацездатні громадяни, учасники та інваліди ВВВ, інваліди різних категорій, ветерани праці, лежачохворі громадяни. Соціальних робітники відділення об’єднані у 8 бригад, які надають послуги клієнтам на дільницях районів Виставка, Лезневе, Книжківці, Ружична, Ракове, Дубове, Гречани та центру міста.
Відділення надає наступні послуги: придбання і доставка медикаментів, товарів, періодичних видань, гарячих обідів, виклик лікаря, допомога у прибиранні приміщення, пранні білизни, в дотриманні особистої гігієни, приготуванні їжі, обробітку присадибних ділянок, допомога в оформленні документів, отриманні субсидій, інші послуги, що визначаються при індивідуальних обстеженнях матеріально-побутових умов проживання.
Громадяни, що мають рідних, які згідно закону мають забезпечувати їм догляд та допомогу, можуть отримувати послуги у відділенні соціальної допомоги вдома на платній основі або можуть бути звільнені від плати за соціальні послуги за рішенням комісії щодо звільнення від плати за соціальні послуги громадян, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд та допомогу.
Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги надає соціально-економічні послуги громадянам, які перебувають у складній життєвій ситуації і, згідно акта обстеження матеріально-побутових умов, потребують натуральної допомоги. Таких громадян відділення забезпечує одягом, взуттям, предметами побутової гігієни, продовольчими та промисловими товарами, надає швацькі, перукарські послуги, послуги з косметичного ремонту квартир.
Однією із основних послуг — є забезпечення гарячими обідами малозабезпечених жителів міста та осіб, які перебувають в складних життєвих обставинах. Послуга забезпечення гарячими обідами фінансується з міського бюджету.
При відділенні діє спеціально створена у територіальному центрі «Гостинна кімната», у якій щодня організовується частування для усіх клієнтів, що отримують послуги у закладі.
Відділення соціально-медичних послуг обслуговує громадян, які не мають медичних протипоказань для перебування в колективі та потребують соціально-медичних послуг, з метою запобігання виникненню та розвитку можливих органічних розладів особи, підтримки її здоров’я. Працівники відділення надають стоматологічні, масажні, маніпуляційні, фізіотерапевтичні, фітотерапевтичні, психологічні та інші послуги.
У відділенні проводяться сеанси фіто — та аромотерапії. Обслуговуються виклики на дім лікарем – терапевтом, масажистом, лікарем – педіатром, психологом. Проводяться профілактичні огляди в «Гостинній кімнаті» територіального центру та у їдальні, де організовано гаряче харчування клієнтів.
Відділення соціально-побутової адаптації надає соціальні послуги, які сприяють усуненню обмежень життєдіяльності громадян, підтриманню їх соціальної незалежності. У відділенні клієнти мають можливість відвідати лекції, бесіди, взяти участь в екскурсіях культпоходах, зустрічах з цікавими людьми, виставках творчих робіт митців міста, поспілкуватися у клубах за інтересами: «Господарочка» (приготування та дегустування страв), «Умілі руки» ( в’язання, вишивання, різьба по дереву), “Здоров’я” (теніс, шахи, шашки), «Струни душі» (літературний клуб), Волонтерський народний аматорський хоровий колектив «Єдність».
З жовтня місяці, 2013 року, в центрі запроваджено соціально – педагогічну послугу: «Університет ІІІ віку». За потребою клієнтів територіального центру діють факультети по Основі християнської моралі, основи інформаційних та комунікаційних технологій, мистецтвознавство, правознавство. До знаменних календарних дат, державних та релігійних свят відділення проводить святкові заходи для клієнтів територіального центру, членів громадських та первинних ветеранських організацій, підопічних Геріатричного пансіонату для ветеранів війни та праці, пацієнтів військового шпиталю.
У відділенні створена волонтерська група. Волонтери беруть участь в обстеженні клієнтів, з метою виявлення їх потреб в отриманні послуг, допомагають клієнтам в оформленні документів на отримання субсидії та оплаті комунальних платежів. Вони є активними учасниками соціально-культурних заходів.
Хмельницький міський територіальний центр соціального обслуговування співпрацює з громадськими організаціями, релігійними конфесіями, первинними ветеранськими організаціями при ЖЕКах, волонтерськими організаціями.
Хмельницький міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Перемоги, 7а.
За детальною інформацією можна звертатись і по тел.: (0382) 63-23-37 або 63-03-64.