Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ТЕРНОПІЛЬ. Шляхом обману на Тернопільщині парафія УПЦ переведена до УПЦ КП

За повідомленням секретаря Тернопільської єпархії Української Православної Церкви протоієрея Стефана Балана, яке надійшло на адресу Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви, в Шумському районі Тернопільської області в селі Новостав обманним шляхом змінена юрисдикція парафії УПЦ.
«В цьому селі завжди діяла Свято-Михайлівська парафія Української Православної Церкви, – розповідає отець Стефан Балан. Ще весною цього року деякі представники громади почали агітувати людей за перехід громади до «Київського Патріархату». Однак боячись, що бажаючих буде небагато – вчинили обман.
При зборі підписів говорили людям, що ці підписи потрібні для реєстрації Статуту УПЦ у новій редакції. Мовляв, «усі підписали, і ви підпишіть», оскільки це потрібно для церковних документів. Таємно ці підписи подали у відповідні органи для зміни юрисдикції парафії на “Київський патріархат” з твердженням, що нібито, усі жителі села цього бажають. Ніхто, жоден державний орган не перевірив цієї інформації, не вивчив реальні настрої в громаді.
Голова Тернопільської ОДА О. М. Сиротюк підписав розпорядження від 06.06.2014 року «Про статут громади УПЦ КП села Новостав Шумського району» (зміна юрисдикції).
Це виявилося тільки зараз, викликало велике обурення серед парафіян Свято – Михайлівської церкви с. Новостав і спровокувало протистояння у громаді села.
На парафіяльних зборах громади від 20.06.2014 року і повторно від 29.06.2014 року відбулося “гаряче” обговорення даного питання і засуджено обман. Переважна більшість парафіян Свято – Михайлівської церкви с. Новостав Шумського району разом із настоятелем отцем Олександром Микутським, засвідчили про свою вірність Українській Православній Церкві і виступили проти переходу під юрисдикцію “Київського патріархату”. Було зібрано більше 250 підписів, які це засвідчують».
Тернопільсько-Кременецька єпархія УПЦ звернулася до Голови Тернопільської ОДА О. М. Сиротюка з проханням запобігти ворожнечі і протистоянню у громаді с. Новостав, ретельно розібратись у даній справі, відмінити розпорядження про незаконну зміну юрисдикції, засудити обман і не перешкоджати громадянам України вільно сповідувати свої релігійні погляди та переконання.
Окрім того, за словами секретаря єпархії, інформація про подібні спроби таємної зміни юрисдикції на користь УПЦ КП надходить і від інших православних громад області.