Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РЖИЩІВ. На базі чоловічого монастиря відбувся дитячий табір

З 23 червня по 7 липня з благословення митрополита Білоцерківського і Богуславського Августина на території Спасо-Преображенського монастиря у м. Ржищеві Київської області розташувався дитячий табір, організований Білоцерківським православним братством в ім’я преподобного Сергія Радонезького. Тема цьогорічного табірного відпочинку була – «Єгипет 2014».
Діти, віком з 11-17 років (трьом найменшим було 3, 5 і 7 років, які також активно брали участь у житті табору і намагалися зробити щось своїми руками) разом з керівниками братства два тижні жили на березі Канівського водосховища, в умовній «єгипетській землі». Учасники табору вивчали історію зі Старого Завіту періоду від народження Мойсея до виходу ізраїльтян з Єгипту. Всі ці події діти зображували у театральних постановках в костюмах періоду древнього Єгипту. Учасники табору значно часу проводили в облаштуванні табору – майстрували столи, лави в трапезну, полиці, намет для схову дров від дощу, копання туалету. Також часто самі діти готували їжу на вогнищі, виготовлювали реквізит для ігор та постановок – фарбували мечі та щити, робили посох Мойсею, мідного змія, трон фараону, будували фортецю. Крім того, брали участь у спортивних змаганнях, нічній грі, походах, підготовки до вечірніх програм.
У таборі перебував священик – протоієрей Богдан Сушанський. Оскільки табір було розташовано на території монастиря, діти брали участь у духовному житті обителі. Спільна молитва і труд згуртували його учасників в одну велику дружню родину.
Щоранку молитва, підняття прапору, ранкова зарядка допомагали підтримати духовну і фізичну форму учасників табору. Далі діти шукали «древній папірус», де було вказано, що їх чекає протягом дня.
Під час трапези читалися історії, де вихованці знайомилися з такими великими полководцями як святий праведний адмірал Феодор Ушаков, А.В.Суворов, М.І.Кутузов, а також слухали розповіді про чудодійні властивості святої води та святі мощі.
Несподіванкою для дітей став приїзд їх батьків. Але, щоб знайти їх діти взяли участь у грі «аварія літака», під час якої шукали своїх батьків по заростям та на деревах. Батьки пригостили дітей варениками по-єгипетськи, а потім всі дружньо співали пісні.
Щовечора біля вогнища діти ділилися своїми враженнями та просили пробачення у тих, кого образили протягом дня. Після бесід та пісень, помолившись діти ішли до своїх наметів. Двоє дітей залишались на нічне чергування та кожні 2 години відбувалася зміна чергування.
Другий тиждень перебування у таборі діти готувались до Божественної літургії та більше часу приділяли вивченню Священної історії Старого Заповіту. Одного дня діти відтворити уривок Священної історії про дарування Богом на горі Синай Скрижаль Завіту.
6 липня до табору завітав митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, який очолив Божественну літургію у Спасо-Преображенському монастирі.
Після Літургії владика відвідав сам табір ознайомився з його побутом та з задоволенням постріляв з лука та взяв участь у інших табірних іграх. Митрополит Августин очолив урочисту церемонію нагородження учасників табору, де кожен отримав грамоту, пам’ятний значок та благословення архіпастиря. У знак подяки керівник табору Таланчук К.Г. вручив владиці щита та пам’ятного значка. Після цих урочистостей владику частували борщем і кашею, що діти самі приготували на вогнищі.

Тетяна Даниленко