Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Обласна Рада Церков розглянула проект звернення, запропонований православними конфесіями, та ухвалила зміни до свого робочого регламенту

15 травня у обласній державній адміністрації відбулося засідання обласної Ради Церков і релігійних організацій. Попереднє засідання проходило ще у 2010 році, тому представники конфесій Вінниччини одностайно схвалили пропозицію голови Вінницької облдержадміністрації Анатолія Олійника щодо внесення змін у регламент роботи Ради.
Згідно нового Положення, обласна Рада Церков збиратиметься щоквартально, або за необхідності, частіше, та за ініціативи самих представників конфесій. Проводити засідання Ради буде головуючий представник однієї з конфесій, котрий обиратиметься строком на півроку. Представники влади обов’язково братимуть участь у засіданнях Ради Церков та надаватимуть необхідні консультації й організаційну допомогу.
Митрополит Вінницький і Барський Симеон подякував за відновлення роботи Ради Церков та висловив надію, що її робота принесе реальні результати і сприятиме вирішенню багатьох проблемних питань у державно-церковних та міжконфесійних стосунках, а також сприятиме координації дій влади і представників різних конфесій у соціальній та гуманітарній сферах.
Як можливий напрямок такої співпраці митрополит Симеон запропонував поєднати зусилля у поверненні до програм освітніх закладів Вінниччини предмету «духовна етика», який колись успішно запроваджували у багатьох школах області, а потім почали відміняти, в основному, через брак коштів.
Представники усіх конфесій підтримали думку владики Симеона щодо необхідності духовного та духовно-патріотичного виховання дітей та молоді. У свою чергу голова ОДА запропонував, щоби на найближчих засіданнях Рада Церков знайшла спільне бачення викладання цього предмету, що дасть можливість обласній владі шукати можливості і кошти на реалізацію спільної програми духовного виховання.
Крім згаданого питання митрополит Симеон озвучив спільну ініціативу православних конфесій Вінниччини по підписанню звернення від обласної Ради Церков та релігійних організацій щодо останніх подій в Україні, яке містить засудження агресії та проявів сепаратизму та заклик до суспільного і міжконфесійного миру. Проект звернення був представлений учасникам зібрання для подальшого узгодження з представниками своїх конфесій. Текст звернення планується оприлюднити на початку наступного тижня.
Серед інших питань, які розглядалися на обласній Раді Церков були питання виділення земельних ділянок для будівництва храмів та повернення церковних будівель, організації літнього дозвілля молоді, зокрема спрощення процедури отримання релігійними організаціями дозволу на організацію літніх дитячих і молодіжних таборів.
Митрополит Симеон також торкнувся хвилюючої усі конфесії проблеми підвищення тарифів на газ для релігійних організацій. На це голова облдержадміністрації відповів, що дане питання включене у перелік питань, які керівництво області підніматиме на виїзному засіданні Уряду України, який проходитиме у Вінниці 16 травня.
Наприкінці засідання Ради з її членами спілкувалася заступник голови ОДА Людмила Щербаківська, яка також висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю обласної влади як з Радою, так і з усіма конфесіями. Заступник повторила тезу, яка неодноразово звучала від голови ОДА Анатолія Олійника: «Ви всі рівні і всі рідні».