Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. ЗАЯВА єпархіальної ради щодо розповсюдження у Вінницькій області недостовірних та неправдивих відомостей дискримінаційного характеру щодо УПЦ та спроб розпалювання у суспільстві ворожнечі

Ми, священнослужителі Вінницької єпархії Української Православної Церкви, глибоко стурбовані останніми подіями в Україні, зокрема на півдні та сході країни, які загрожують цілісності нашої Держави та призводять до поглиблення існуючої політично-економічної кризи у суспільстві. На тлі постійної ескалації насильства і ворожнечі у південно-східних регіонах, яка обумовлена як зовнішніми, так і внутрішніми факторами, нас непокоїть загострення релігійної ситуації у Вінницькій області і зокрема розпалювання ворожнечі проти віруючих та духовенства Української Православної Церкви.

Перекручена, неправдива та провокаційна інформація щодо УПЦ розповсюджується окремими громадянами та місцевими ЗМІ. У деяких закладах освіти вчителями проводиться агітація учнів проти нашої Церкви на користь інших конфесій. Через безпідставні звинувачення у нібито переховуванні на території храмів та монастирів УПЦ озброєних людей, правоохоронними органами була проведена відповідна перевірка, яка не підтвердила цих голослівних звинувачень. При цьому нам невідомо, чи понесла покарання особа або особи, які були причетні до поширення такої неправдивої інформації.

Поза увагою правоохоронних органів залишився й факт розповсюдження у м. Вінниці під час пасхального тижня листівок провокаційного та дискримінаційного характеру щодо УПЦ. Зі змісту листівок вбачається, що їх автори закликають не ходити до храмів, які належать УПЦ, мотивуючи це недостовірними та перекрученими відомостями, які мають на меті принизити православних віруючих, викликати релігійну та національну ворожнечу, а також створити неправдиву картину про те, що нібито УПЦ є організацією, яка фінансує протиправні дії Москви відносно України.

Викликає занепокоєння, що у листівці громадян не тільки закликають не ходити до церков Української Православної Церкви, але й створюють враження про те, що ті хто туди піде, будуть допомагати пожертвами Москві та брати участь у «захваті наших українських земель і вбивстві наших дітей», на що як сказано в листівці «московські попи благословляють». Таким чином, перекручення фактів має на меті не лише розв’язання релігійної ворожнечі, але й підрив цілісності держави, адже автори листівки намагаються протиставити одну частину людей – віруючих УПЦ – іншій частині людей, яким нав`язуються ворожі погляди щодо діяльності Української Православної Церкви.

Вважаємо, що подальше розповсюдження подібних закликів, а також поширення недостовірних та неправдивих фактів у ЗМІ, дискримінаційна агітація щодо УПЦ в умовах політичної та економічної кризи не об’єднує країну, не сприяє консолідації української нації, а навпаки – розділяє людей, стимулює розбрат, помсту та ворожнечу.

В зв’язку із вищевикладеним ми звертаємось, передусім до керівників християнських конфесій Вінниччини із закликом не давати благословення та не підтримувати поширення інформації, яка розпалює міжконфесійну ворожнечу, та всіляко запобігати виникненню конфліктів на релігійному грунті. З цією метою пропонуємо у найкоротший термін підписати міжконфесійне звернення проти ворожнечі та дискримінації.

Звертаємось до керівництва обласної влади з проханням сприяти необхідному міжконфесійному діалогу щодо недопущення у подальшому подібних дій та підтримати нашу ініціативу щодо підписання на рівні керівників різних конфесій документу про недопущення міжконфесійного протистояння та ворожнечі на території області. Сподіваємось, що Вінницька область може бути прикладом для інших областей України у досягненні міжконфесійного порозуміння, яке сприятиме поверненню миру, злагоди і єдності українському суспільству, яке потребує їх завжди, а особливо в сьогоднішніх умовах, перед лицем загрози безпеці нашої Держави.

Звертаємось до керівництва правоохоронних органів Вінницької області із закликом виявити авторів та розповсюджувачів згаданої листівки та інших наклепницьких звинувачень на адресу релігійних організацій УПЦ, сприяти припиненню діяльності цих осіб по дискримінації православних віруючих та розпаленню міжконфесійної й міжнаціональної ворожнечі.

Просимо керівників та представників засобів масової інформації області ретельно перевіряти факти щодо діяльності релігійних організацій та звинувачення проти них перед тим, як публікувати ці факти або поширювати їх у ефірі. Звертаємо увагу, що від вашого професіоналізму та об’єктивності багато у чому залежить сьогодні мир у Вінницькій області і в Україні в цілому, цінність якого не можна порівняти з жодними рейтингами популярності. Закликаємо бути відповідальними за кожне слово, яке виходить на сторінки газет та у ефірі і пам’ятати слова біблійної мулрості: «Якщо подуєш на іскру, вона розгориться, а якщо плюнеш на неї, згасне: те і інше виходять з вуст твоїх» (Сир. 28, 14)

Звертаємось до всіх мешканців нашого Богом береженого Подільського краю бути єдиними і стати у цьому прикладом для всієї України. Пригадаймо слова нашого Господа Іісуса Христа, про те, що усяке царство, що розділилося в собі, спустошиться; і всяке місто чи дім, що розділився у собі, не встоїть» (Мф.12,25) Пам’ятаючи ці слова Спасителя, будьмо мирними між собою. У єдності і мирі – наша сила і запорука поваги, як від друзів, так і від наших недругів.

У ці дні особливого випробування для нашої країни, закликаємо подолян посилити молитви за мир і спокій в Україні. Закликаємо усіх до нелицемірного, не на словах, а на ділі, виконання Євангельських Христових заповідей, серед яких головними є любов до Бога і до ближнього свого. Тільки у покаянні, молитві, виконанні заповідей і взаємній любові ми бачимо шлях до порозуміння і повернення миру в Україну.

Нехай над усіма нами буде Боже благословення та Покров Пресвятої Діви Марії.

01.05.2014 р.

Митрополит Вінницький і Барський Симеон

Члени єпархіальної ради:
секретар Вінницького єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко
благочинний І Вінницького міського благочиння протоієрей Богдан Маліновський
благочинний ІІ Вінницького міського благочиння протоієрей Михаїл Олійник
благочинний Барського благочиння архімандрит Серафим (Поворозник)
благочинний Вінницького районного благочиння архімандрит Дорофей (Маркевич)
благочинний Жмеринського благочиння протоієрей Ярослав Коромчевський
благочинний Калинівського благочиння протоієрей Володимир Розман
благочинний Козятинського благочиння протоієрей Анатолі й Волохатий
благочинний Літинського благочиння протоієрей Олег Макар
благочинний Хмільницького благочиння протоієрей Михаїл Шикирун