Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Свято-Введенська парафія на Подолі відзначила престольне свято

4 грудня, в день свята Введення у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Свято-Введенська парафія на Подолі в місті Києві (вул. Почайницька, 27) відзначила престольне свято.
З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира святкову Божественну літургію у храмі очолив вікарій Київської Митрополії єпископ Боярський Феодосій, керуючий Північним київським вікаріатством. Преосвященному владиці співслужили благочинний Подільського благочиння протоієрей Тимофій Костюченко, настоятель храму протоієрей Петро Мороз та духовенство Київської єпархії.
Під час літургії єпископ Феодосій висвятив у сан диякона випускника Київської духовної академії Віктора Чепурного. Після завершення богослужіння Преосвященний владика привітав усіх з престольним святом і вимовив проповідь.
Традиційно вважається, що Введенська церква на Подолі успадкувала своє розташування від стародавньої церкви на честь священномученика Власія, яка замінила капище ідола Велеса — поганського «покровителя» скотарства і господарства. До кін. ХІХ ст. існувала невелика дерев’яна церква на честь Введення Богородиці у храм, збудована у 1718 р. коштом Павла Лесницького. Церква була надто старою, і зрештою упродовж 1882-1885 рр. було споруджено новий цегляний одно-банний храм з прибудованою дзвіницею. Споруду було оформлено у візантійському стилі. Будівництво здійснювалося за рахунок благодійних пожертвувань — зокрема, відомих київських підприємців Федора Терещенка, Михайла Дегтярьова, Семена Могильовцева.
У 1935 р. президія міськради ухвалила закрити храм і на початку наступного року церкву було розібрано. На тому місці спорудили дитячий садок (нині знесений).
Тепер долею втраченого храму опікується церковна громада на честь благовірного князя Олександра Невського. На колишньому місці з серпня 1999 р. ведуться богослужіння, що відбуваються у тимчасовому храмовому приміщенні. Звершується відродження Введенської церкви в її історичному вигляді, з двома приділами. В комплексі передбачено парафіяльну школу, бібліотеку, духовно-просвітницький центр.