Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

БІЛА ЦЕРКВА. Священики єпархії взяли участь у святкуванні 175-річчя від дня народження І.С. Нечуя-Левицького

25 листопада у селі Трушках Білоцерківського району відбулося XI обласне літературно-мистецьке свято «Веселки над Київщиною. Нечуєве слово на Білоцерківщині», приурочене до 175-річчя від дня народження класика української літератури Івана Семеновича Нечуя-Левицького.
З благословення митрополита Білоцерківського і Богуславського Августина в урочистих заходах взяли участь священики Білоцерківської єпархії: настоятель храму святителя Василія Великого у селі Трушках протоієрей Петро Баб’як, настоятель храму святого Архістратига Михаїла у селі Матюші протоієрей Петро Довгун, штатний священик храму Марії Магдалини у м. Білій Церкві ієрей Валерій Тихоненко.
Свято розпочалося з відкриття музею Нечую-Левицькому у Трушках, який священики освятили, а також відправили заупокійну літію за письменником, його батьком протоієреєм Семеном та сім’єю.
За програмою свята відбулися зустрічі членів Національної спілки письменників України, видавців, літераторів з учнівською і студентською молоддю, трудівниками сільського господарства у селах Білоцерківщини, працівниками культури й освіти, аматорами самодіяльного мистецтва, широкою громадськістю району.

Довідка. Іван Семенович Нечуй-Левицький народився 25 листопада 1838 року у сім’ї парафіяльного священика стеблівської містенкової Преображенської церкви Семена Степановича Левицького. Батько письменника у 40-х рр. відкрив на власні кошти українську школу для дітей стеблівських кріпаків. Разом з сільськими хлопчаками осягав ази грамоти й Іван. Але школу закрив місцевий поміщик. У 1845 році, після закриття батьківської школи, малого Івана Левицького відвезли в Богуслав до дядька Євтропа Трезвінського. Той повинен був протягом двох років готувати свого вихованця до вступу в духовне училище. На дев’ятому році життя Івана віддали до бурси: батько хотів, щоб його син став священиком. Протягом шести років навчався там майбутній письменник. 1852 року Нечуй-Левицький закінчив Богуславське духовне училище, а наступного року переїхав у Київ, де поступив навчатися у семінарію. У 1865 року закінчив Київську духовну академію у званні магістра богослов’я.