Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

БІЛА ЦЕРКВА. Віряни зустріли мощі святого великомученика Георгія Побідоносця

26 листопада вірні Білоцерківської єпархії на чолі з митрополитом Білоцерківським і Богуславським Августином та священиками єпархії зустріли велику святиню Православ’я – десницю святого великомученика Георгія Побідоносця. Святі мощі привезено до України з монастиря Ксенофонт Святої Гори Афон за проханням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та за сприяння Президента України Віктора Януковича.
У зустрічі святині також взяли участь міський голова Білої Церкви Василь Савчук та голова Білоцерківської райдержадміністрації Андрій Немна.
Хресною ходою святі мощі було принесено до Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Білої Церкви та відправлено молебень.
Митрополит Августин виголосив подячне слово делегації з Афону, що супроводжує мощі. Владика відзначив особливий Промисел Божий, в тому що святі останки Георгія Побідоносця перебувають у Білій Церкві – древньому місті Юр’єві, названому на честь цього святого. Владика висловив сподівання, що молитвами святого Георгія укріпиться православна віра на Білоцерківщині, ствердиться духовність та моральний устій, що сприятиме духовному відродженню та процвітанню цього краю.
27 листопада о 11:00 святі мощі буде перенесено до храму святого Георгія Побідоносця, що на Замковій Горі у супроводі військового оркестру та силових структур Білої Церкви. Після молебну святиня буде перенесена назад до собору. У ніч з 27 на 28 листопада буде звершено Божественну літургію, і 28 листопада о 9:00 ковчег з мощами святого відбуде для подальшого слідування містами України.

***
Святий великомученик Георгій Побідоносець (II — III ст.) виріс у Каппадокії (Мала Азія) у християнській сім’ї. Вступивши до римського війська, святий Георгій своїми ратними подвигами заслужив увагу імператора Діоклетіана і був призначений одним зі старших воєначальників. Отримавши доручення імператора про переслідування християн, Георгій відкрито проголосив себе християнином і свідомо пішов на страждання заради Христа. Після восьмиденних тяжких катувань з вимогою зректися Христа, був обезголовлений у 303 (304) році. Шанування Георгія як святого відразу розповсюдилося по всій імперії і підтвердилося багатьма чудесами.
Син хрестителя Русі великого князя Володимира князь Ярослав Мудрий був охрещений з ім’ям Георгій. На початку XI ст. князь Ярослав (Георгій) спорудив у Білій Церкві на Замковій Горі кафедральний собор на честь свого Небесного покровителя – святого великомученика Георгія Побідоносця. Нині на цьому місці споруджено новий Свято-Георгіївський храм.