Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Октябрь 21st, 2013

КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир наградил благотворителей за помощь в организации поездки в Святую Землю паломнической группы детей

17 октября Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир в своей резиденции в Свято-Пантелеимоновском монастыре в Феофании встретился с благотворителями, которые приняли участие в организации паломнической поездки в Святую Землю детей детдома семейного типа, действующего при Банченском монастыре. Подробней…

РОСІЯ. Представники УПЦ взяли участь у святкуванні Днів Києва у Москві

17 жовтня, у столиці Російської Федерації Москві, розпочалося святкування Днів Києва. Заходи тривали з 17 до 19 жовтня включно.
З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира участь у заході взяли вікарій Київської Митрополії єпископ Боярський Феодосій та секретар Київської єпархії по місту Київ протоієрей Віктор Іващук.
Свято розпочалося із зустрічі мера Москви Сергія Собяніна і глави Київської міської державної адміністрації Олександра Попова. У ході зустрічі єпископ Феодосій від імені Його Блаженства передав російській стороні Печерську ікону Пресвятої Богородиці.
18 жовтня відбулася церемонія покладання квітів до Могили невідомого солдата і стели Міста військової слави в Олександрівському саду.
Увечері другого дня делегати Української Православної Церкви також зустрілися з московськими ветеранами — учасниками визволення Києва. Владика Феодосій поспілкувався з кожним з них особисто та передав благословення Предстоятеля УПЦ. Після цього українська сторона в Національному культурному центрі України в Москві відвідала художню виставку, присвячену 1025-річчю Хрещення Київської Русі.
На завершення святкових заходів голова КМДА разом з церковною делегацією відвідали Кафедральний соборний храм Христа Спасителя і вклонилися святиням, що перебувають у ньому.

КИЇВ. У місті відкрито та освячено Російсько-українську гуманітарну гімназію

18 жовтня відбулася урочиста церемонія відкриття й освячення Російсько-української гуманітарної гімназії, що знаходиться у Деснянському районі Києва. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира участь в освяченні навчального закладу взяв вікарій Київської Митрополії єпископ Васильківський Миколай.
Чин освячення гімназії очолив митрополит Ставропольський і Невинномиський Кирил у співслужінні єпископа Васильківського Миколая. Архієреям співслужили: голова Відділу релігійної освіти та катехізації Київської єпархії протоієрей Сергій Бойко та духовенство Київських духовних шкіл. Наприкінці відправи Його Високопреосвященство благословив дітей на навчання та подякував всім, хто приймав участь богоугодному почині створення гімназії.
На церемонії відкриття були присутні: Надзвичайний і Повноважний Посол Росії в Україні Михайло Зурабов, Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник, Міністр освіти і науки Російської Федерації Дмитро Ліванов, заступник голови Росспівробітництва Лариса Єфремова, заступник голови Київської міської державної адміністрації Віктор Корж, голова Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації Станіслав Прокопенко, громадські діячі, почесні гості та керівництво гімназії. Всі учасники мали змогу ознайомитися з роботою навчального закладу.
Російсько-українську гуманітарну гімназію створено у рамках реалізації міжурядового меморандуму між міністерствами освіти і науки Росії та України. Гімназія розрахована на 200 школярів, котрі можуть знаходитися в ній з ранку до вечора. Особливістю навчального закладу є те, що навчання ведеться російською мовою з обов’язковим вивченням іноземних мов у відповідності з освітніми стандартами обох держав. Після закінчення навчання випускники отримають атестати одразу двох країн і в подальшому матимуть змогу поступити як в українські. так і в російські вищі навчальні заклади.

КИЇВ. У Києво-Печерській Лаврі відкрилася конференція «Духовно-просвітницька робота серед глухих людей у Православній Церкві»

18 жовтня, з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, глава Синодального відділу УПЦ по роботі з молоддю єпископ Обухівський Іона відкрив конференцію «Духовно-просвітницька робота серед глухих людей у Православній Церкві», що проходить в Успенській Києво-Печерській Лаврі.
Зокрема єпископ Іона привітав учасників форуму та подякував наміснику Києво-Печерської Лаври митрополиту Вишгородському і Чорнобильському Павлу за можливість провести конференцію у стінах обителі, яка здавна (читаємо в Києво-Печерському Патерику) надавала допомогу людям з обмеженими фізичними можливостями.
А також владика розповів про досвід громади глухих при Троїцькому Іонинському монастирі, намісником якого він є. До речі, 2014 року громада вже святкуватиме своє 10-ліття.
Далі учасники конференції, мета якої – обмінятись досвідом щодо роботи з глухими людьми у Церкві, виступили з доповідями.
Присутні почули про діяльність православних громад глухих у Санкт-Петербурзі, Києві, Чернівцях, Львові, Херсоні, Луцьку та Одесі, а також – про проблеми, з якими найчастіше стикаються сурдоперекладачі під час роботи з віруючими.
До слова, у Чернівцях громада глухих вже діє 16 років, а у Санкт-Петербурзі – 13 років.
Крім того, викладачі Санкт-Петербурзької духовної академії Денис Заварицький та Київської духовної академії і семінарії Анна Блощинська поділилися досвідом викладання жестової мови для вихованців духовних шкіл.
А викладач КДАіС Віктор Чернишов зупинився на досвіді роботи з глухими у сектантських організаціях.
Після виступів Денис Заварицький розповів про свою книгу «Анафора на мові жестів», яка незабаром побачить світ.
Насамкінець учасники конференції підбили підсумки, підкресливши роль жестової мови в духовному просвітництві глухих парафіян, та розробили резолюцію форуму.

КИЇВ. Представники УПЦ взяли участь у ІІ Всеукраїнському конгресі вчителів предметів морально-духовного спрямування

18 жовтня в Національному педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова, в рамках програми VI міжнародного форуму «Простір гуманітарної комунікації», відбувся II Всеукраїнський конгрес вчителів предметів морально-духовного спрямування.
Організаторами конгресу виступили: Асоціація педагогів з предметів духовно-морального спрямування, Центр досліджень релігій НПУ ім. М.П.Драгоманова, Інститут педагогіки Національної академії педагогічних наук України, Громадська рада з питань співпраці з церквами і релігійними організаціями при МОН України.
Учасникам форуму направив своє вітання Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, яке зачитав голова Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства УПЦ митрополит Полтавський і Миргородський Филип.
З благословення керуючого справами УПЦ, ректора Київської духовної академії і семінарії митрополита Бориспільського та Броварського Антонія в конгресі взяв участь перший проректор Академії протоієрей Сергій Ющик. У рамках пленарного засідання отець Сергій зачитав доповідь митрополита Антонія «Перспективи розвитку викладання предметів духовно-морального спрямування в українській школі».

КИЇВ. Голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ зустрівся з представниками науки

18 жовтня, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ єпископ Ірпінський Климент зустрівся з представниками науки в Будинку вчених Національної академії наук України.
На прохання присутніх у своєму слові Владика розповів про основні завдання, які стоять перед духовною освітою на сучасному етапі та відповів на чисельні питання науковців.

КИЇВ. 22-23 жовтня відбудеться V Міжнародна науково-практична конференція «Духовна та світська освіта: історія взаємин — сучасність — перспективи»

22-23 жовтня, в Києві, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, буде проведена V Міжнародна науково-практична конференція «ДУХОВНА ТА СВІТСЬКА ОСВІТА: ІСТОРІЯ ВЗАЄМИН – СУЧАСНІСТЬ – ПЕРСПЕКТИВИ».
Організатором конференції є Київська духовна академія Української Православної Церкви.
В цьому році конференцію буде присвячено ювілею 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Особливу увагу на конференції планується приділити осмисленню 25-літнього періоду відродження Православної Церкви в Україні.

Телефони для довідок: +38 (044) 255-11-83, +38 (044) 255-11-79.
Факс: +38 (044) 255-12-07
E-mail: kda-orgkom@i.ua

ЧЕРКАСИ. Відбулось освячення престолу храму

17 жовтня, митрoполит Черкаський і Канівський Софроній звершив архієрейський чин освячення престолу храму на честь великомученика Димитрія Солунського, що в селі Залізняки Катеринопільського району Черкаської області. За заслуги в будівництві святого храму владика нагородив його настоятеля протоієрея В’ячеслава Коваля хрестом з прикрасами, а також відзначив парафіян, котрі активно допомагали настоятелю: це – керівник райагробуду Юрій Личак, голова сільської Ради Леонід Польовий, староста храму Ігор Міняйло.
За Божественною літургією та під час звершення чину освячення престолу разом із Владикою Софронієм служили благочинний Катеринопільського благочиння протоієрей Віктор з парафіяльними священиками, а також секретар єпархії протоієрей Василь Вознюк.
По завершенні Божественної літургії та хресної ходи довкола храму для всіх парафіян та гостей відбувся святковий благодійний обід.

ЛУЦЬК. У селі Кияж освячено місце під храм

19 жовтня, в селі Кияж сталася непересічна подія, — повідомляє сайт Рожищенського благочиння. В цей день до них приїхав керуючий Волинською єпархією митрополит Волинський і Луцький Ніфонт, щоб освятити місце під майбутній храм в честь Світлого Христового Воскресіння.
Йому співслужили клірик Свято-Покровського храму міста Луцька архімандрит Аліпій (Сапіга), благочинний Рожищенської округи протоієрей Петро Іваничко, клірик храму Всіх святих землі Волинської міста Луцьк протоієрей Володимир Яцишин, священики району та протодиякон Ігор Савієвський.
У вітальному слові митрополит побажав людям терпіння та натхнення в в нелегкій справі будівництва храму. Також архіпастир закликав Боже благословення на всіх присутніх.
В свою чергу настоятель громади священик Євгеній Срібний подякував Владиці за молитви і благословення та побажав довгих літ служіння на Волинській кафедрі.

ЛУЦЬК. Ректор ВДС отримав почесну відзнаку Предстоятеля УПЦ

19 жовтня, Всенічну під Воскресний день у Свято-Покровському кафедральному храмі очолив митрополит Волинський і Луцький Ніфонт. Владиці співслужили клірики храму.
На Утрені, владика вручив ректору ВДС протоієрею Рустику Капаузу почесну відзнаку Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира за особливі заслуги перед Українською Православною Церквою та з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі.
«Щиро вітаю вас, отець Рустик із цією нагородою, нехай Господь вас і надалі укріпляє і благословляє», — зауважив архієрей.
«Дорогий владико, напевно один Бог може перелічити ті спраглі душі, які звертались до вас по духовну допомогу. І я колись також звернувся до вас. Ви підтримали мене духовно, благословили на навчання у нашій духовній семінарії, а потім і на послух викладача. Саме з ваших рук я отримав Таїнство Священства. Дякую вам щиро за все», — відповів отець Рустик.

ЛУЦЬК. До міста прибудуть великі святині

21 жовтня, із благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнійшого Володимира, митрополита Київського і всієї України, до Луцька прибудуть великі святині: Почаївська ікона Богоматері та копія Волинської ікони Богоматері, яку Предстоятель нещодавно освятив.
Місце зустрічі: Свято-Покровський храм.
Час: 17:00

ЛУЦЬК. Священнослужителі Волинської єпархії взяли участь в урочистостях з нагоди 10-річчя «Навчально-реабілітаційного центру»

18 жовтня у Палаці Культури Луцька відбулись урочистості з нагоди 10-річчя створення Луцького комунального закладу «Навчально-реабілітаційний центр».
Заклад був створений у 2003 році на базі ЗОШ №8 і 1 вересня відчинив двері для дітей із особливими потребами. А вже цього навчального року відбудеться перший випуск. Привітати педагогічний колектив, учнів та їх батьків прибули, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук.
«Хочу щиро подякувати за створення і підтримку нашого Навчально-реабілітаційного центру Луцькій міській раді, обласному та луцькому міському управлінню освіти, луцькому міському управлінню охорони здоров’я, та всім тим, хто нас підтримував», — сказала, звертаючись до присутніх директор Луцького комунального закладу «Навчально-реабілітаційний центр» Леся Волинець.
Вона також вручила подяки представникам тих установ, які особливо долучились до підтримки цього особливого навчально-реабілітаційного закладу. Серед них, зокрема, — Волинська єпархія УПЦ.
«Нехай Господь з високого неба благословить вас. Наш владика, митрополит Волинський і Луцький Ніфонт не залишає ваш заклад без своєї уваги і опіки. І ми теж маємо для вас подарунок – мультимедійний проектор», — зауважив секретар Волинської єпархії УПЦ протоієрей Миколай Бондарук.
Урочистості включали до себе і концертну програму. перед присутніми виступив народний артист України Василь Чепелюк, який виконав пісню на слова Йосипа Струцюка «Зоре світанкова», а також композицію «Посвята матері». Кілька пісенних творів виконали також дует у складі В’ячеслава Судими та Алли Опейди, інші виконавці.
Свої творчі здобутки продемонстрували також і вихованці Луцького «Навчально-реабілітаційного центру».

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Єпископ Володимир освятив пам’ятник жертвам Волинської трагедії

12 жовтня в селі Охнівка відкрили пам’ятник жертвам Волинської трагедії. За даними дослідників, це одне з сіл, що найбільше постраждали в 1943 році – там було вбито 166 українців.
Освячення пам’ятника та панахиду за невинно вбитих очолив єпископ Володимир.
Як повідомляє сайт Володимир-Волинської РДА, встановлення пам’ятника стало можливим за особистої підтримки голови облдержадміністрації Бориса Клімчука, який взяв участь в урочистому відкритті.
Сьогодні важко знайти винних у розв’язанні збройного конфлікту між українцями і поляками на Волині сімдесят років тому, але ми повинні шанувати пам’ять усіх, хто загинув в час цього протистояння. І шлях до цього – через прощення, через формування нового світогляду та налагодження дружніх і партнерських стосунків українського і польського народів. У заході взяв участь настоятель римо – католицького костелу Йоакима та Анни Лєшек Кошляга.
Важкими спогадами про ту жахливу різню поділився з присутніми житель села Верба Федір Панасюк. Сльози навертались на очі, коли люди слухали моторошні історії про вбивства жінок і дітей, стареньких, які просто не мали фізичних сил, аби втікати, або ж цілих сімей віруючих, які вважали, що раз вони нічого поганого польському населенню не зробили, то і їх повинна оминути смертельна помста.
Голова райдержадміністрації Валентин Скуба подякував Борису Клімчуку за ініціативу, завдяки якій у області на належному рівні вшановано пам’ять загиблих земляків. Також він відзначив, що до сьогодні точаться дискусії істориків, науковців про те, хто ж винен у Волинській трагедії, але схиляючи голови перед жертвами злодіянь та всіх трагічних подій, що мали місце в спільній історії України та Польщі, ми повинні прийти до взаємного прощення, яке має стати першим кроком до повного примирення нових поколінь українців і поляків, позбавлення від упереджень трагічного минулого.

ЗАПОРОЖЬЕ. Проводится викторина, посвященная 1150-й годовщине просветительской миссии свв. Кирилла и Мефодия

По благословению архиепископа Запорожского и Мелитопольского Луки, Методический центр Запорожской епархии совместно с Запорожской областной универсальной библиотекой им. А.М. Горького проводит викторину, посвященную 1150-й годовщине просветительской миссии свв. Кирилла и Мефодия, созданию славянской азбуки и 900-летию со времени написания прп. Нестором Летописцем «Повести временных лет».
С викториной можно ознакомиться тут http://zounb.zp.ua/node/2383