Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОЛЕКСАНДРІЯ. Владика Благолєп побував на виставці призначеній 90-річчю Сухомлинського

28 вересня єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп у день 90-річчя пам’яті від дня народження Василя Олександровича Сухомлинського взяв участь в урочистостях, присвячених цій події та відвідав Педагогічно-меморіальний музей В.О. Сухомлинського, котрий розташований у приміщенні школи с.Павлиш, яку протягом 22-х років незмінно очолював Василь Олександрович.
У своєму слові єпископ Боголєп звернув увагу присутніх на те, як труд і талант однієї людини може змінити відношення і розуміння багатьох, наповнити їхні душі любов’ю до рідної землі і слова. Також, Владика наголосив на тих змінах в нашому житті, які відбуваються силою Слова Божого, зерна якого безперервно сіються в наших серцях.
По завершенні урочистої частини, для владики та секретаря єпархії протоієрея Анатолія Штанька було проведено екскурсію сторінками життя і невтомної праці Сухомлинського.
В Педагогічно-меморіальному музеї збережено документацію школи ще з 1950-1960-х років, частину творчих матеріалів учителів та учнів, підготовчі матеріали, що дає можливість порівняти бачення і прагнення людей тих часів із сьогоденням, провести цікаві аналогії. Також, збережено і рукописи до літературних і науково-педагогічних праць Сухомлинського В.О..

Загальна експозиційна площа музею сягає 230 кв.м.. Слід зазначити, що він поділяється на дві частини: педагогічну та меморіальну.

До педагогічної відносяться зали з експозиціями, що розташовані у хронологічному порядку.

До меморіальної – особистий робочий кабінет Василя Олександровича та квартира сім`ї Сухомлинських, де можна відчути атмосферу, в якій він жив і творив.

У свій час, Василь Сухомлинський любив повторювати те, про що слід завжди пам’ятати і нам: «Людина народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний».