Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Волинська духовна семінарія отримає дзвіницю

Монастир Домініканців у Луцьку − пам’ятка архітектури національного значення 18 століття. Будівництво датують 1752 роком. Вже 19 років у цьому приміщенні – Волинська духовна семінарія Української православної церкви.
«За цей час ми своїми силами, як могли, утримували цю старовинну будівлю. Але ми прийшли до того, що потрібно один раз, але якісно зробити, щоб ця споруда була окрасою міста та привабливою для туристів.
Ми виготовили проект реставрації фасадів і даху та кошторисну документацію. Оскільки це пам’ятка національного значення, ми подали різноманітні прохання, аби включили до держбюджету цей проект», − розповів ректор духовної семінарії, протоієрей Рустік.
Духовна семінарія – навчальний заклад закритого типу. Але, оскільки він духовний, то Міністерство освіти і науки України не має до нього жодного стосунку. Будівля – на балансі релігійної громади. Щороку комунальні послуги, заробітні плати, харчування семінаристів обходяться Єпархії у півмільйона гривень.
Загалом приміщення доволі просторе. Тут навчаються і проживають 120 студентів.
У перспективі планують відбудувати дзвіницю, що колись була прибудована до монастиря Домініканців. На початках храм був набагато більшим, із п’ятдесятиметровою дзвіницею.
«Ми не можемо відновити старий храм у повному обсязі. Адже є сусідні житлові будинки. Тому хочемо спорудити лише дзвіницю. Вона буде окрасою старого міста. Також з благословення Владики Ніфонта плануємо на території відкрити два пам’ятних знаки. Один – як пам’ятка, що колись поблизу стояв Свято-Троїцький храм, другий – пам’ятник Святим Кирилу і Мефодію – покровителям науки», − мріє протоієрей Рустік.
І все ж, це плани на перспективу. Сьогодення набагато простіше – зима не за горами, а вікна приміщення незабаром святкуватимуть сторіччя.
«Цвяхи запихаємо пальцями. Треба ставити пластикові вікна, бо не перезимуємо», − каже ректор. За допомогою семінаристів назбирали поки тільки третину від необхідної суми.