Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ-САЛОНІКИ. Патріаршому ставропігійному монастирю св. Анастасії Узорішительниці в Греції передано в дар від УПЦ мощовик для глав преподобномучеників

25 вересня директор Паломницького Центру при Відділі зовнішніх церковних зв’язків УПЦ Володимир Теліженко, який перебував в Греції в робочій поїздці, передав Патріаршому ставропігійному монастирю святої Анастасії Узорішительниці (знаходиться недалеко від м.Салоніки в Греції) мощовик, виготовлений для глав преподобномучеників Іакова, Іакова і Діонісія (XVI ст.), мощі яких почивають в обителі. Ковчег для глав святих прикрашено емаллю і рукописними іконами, його зв’язок з Україною зазначений у написі грецькою і російською мовами: «Цей ковчег споруджено з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, стараннями раба Божого Ігоря Рибакова, і принесений в дар Патріаршому ставропігійному монастирю Святої Анастасії Узорішительниці в Халкідіках, Греція, від повноти Української Православної Церкви і боголюбивого народу України».
Після покладання святих глав у новий мощовик намісник монастиря митрополит Мілетський Апостол (Вселенська Патріархія) відправив короткий молебень, де підніс прохання до Бога про здоров’я Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Володимира, сім’ї народного депутата України І.Рибакова, стараннями якого було створено ковчег, а також всіх благочестивих православних християн України.
Також у бібліотеку монастиря було передано нове видання богослужбового Євангелія українською мовою, здійснене Видавничим відділом Української Православної Церкви до 1025-річчя Хрещення Русі. Намісник монастиря митрополит Мілетський Апостол зазначив у бесіді з Володимиром Теліженком, що Євангеліє буде виноситись для читання під час паломницьких молебнів, які звершуватимуть у обителі священники з Української Православної Церкви. Він також згадав свої враження від України і її православного населення, які мав нагоду пережити, прибувши до України з чесною главою святої Анастасії Узорішительниці в травні 2011 року. Митрополит Апостол з сумом переказав останні події, пов’язані з пошуком викрадених у 2012 році мощей святої Анастасії.
В ніч з 22 на 23 квітня 2012 року з монастиря Святої Анастасії були викрадені ковчег з главою великомучениці Анастасії Узорішительниці (той самий, який за рік до того був привезений для поклоніння вірним в Україну), ковчег зі стопою святої, загальний мощовик з частками мощей святої Анастасії, святої Параскеви і святого Модеста, а також хрест, який стояв на Святому Престолі. Ковчег, у якому зберігалася глава великомучениці Анастасії, датується першими роками після 1830 року, коли монастир було спалено турками. Чесна глава, незважаючи на чисельні випробовування і труднощі, які переживав монастир, зберігалася у обителі з часів її заснування у IX столітті.
Вселенська Патріархія звернулася з листом до всіх Предстоятелів Помісних Православних Церков, щоб проінформувати їх про викрадення мощей святої великомучениці Анастасії Узорішительниці з однойменного Патріаршого ставропігійного монастиря, а також висловлюючи прохання розповсюдити цю інформацію по всім єпархіям і приходам, щоб запобігти спробам продати реліквію.