Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Прот. Богдан Огульчанський взяв участь у роботі семінару з предметів духовно-морального спрямування у Міністерстві освіти і науки України

Роботу семінару розпочав голова Громадської ради з питань співпраці з Церквами і релігійними організаціями Марущенко В.С., який передав слово секретарю комісії з християнської етики Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України Древаль Г.Ф.. Пані Древаль Г.Ф. попросила учасників роботи семінару висловити свої пропозиції щодо вдосконалення наявних навчально-методичних робіт з курсів духовно-морального спрямування.
Під час роботи семінару обговорювалися питання духовно-морального виховання учнівської молоді та викладання курсів варіативної складової духовно-морального спрямування в загальноосвітніх навчальних закладах України. Також на обговорення виносилися питання щодо навчально-методичного забезпечення предметів духовно-морального спрямування. Автори робіт з християнської етики, які представляли різні релігійні конфесії України активно висловлювали свої думки та пропозиції з приводу вдосконалення існуючих напрацювань з духовно-моральних курсів. Заступник голови Громадської ради з питань співпраці з Церквами і релігійними організаціями Решетніков Ю.Є. запропонував учасникам семінару створити на Інтернет-порталах Міністерства освіти і науки України електронну версію каталогу навчально-методичних праць з предметів духовно-морального спрямування. Всі учасники одностайно підтримали пропозицію Ю.Є. Решетнікова, але як зазначив представник Відділу релігійної освіти та катехізації Київської єпархії УПЦ протоієрей Богдан Огульчанський електронні роботи все ж таки не зможуть повністю замінити дитині класичні паперові підручники через універсальність останніх.
В кінці роботи семінару секретар комісії з християнської етики Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України Древаль Г.Ф. подякувала всім присутнім за висловлені думки та пропозиції та запевнила, що обов’язково передасть всі побажання та зауваження учасників семінару в комісію з християнської етики, а також зазначила, що за червень-липень 2013 р. дана комісію розглянула 26 робіт з курсів духовно-морального спрямування.
Одразу після завершення роботи семінару відбулось планове засідання Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України. На порядок денний були винесені наступні питання: 1. Щодо сприяння подальшому викладанню предметів духовно-морального спрямування; 2. Щодо проекту Програми з гурткової (позашкільної) роботи (автор — керівник гуртків Центру дитячої та юнацької творчості м. Скадовськ А.І.Кухарчук); 3. Щодо участі членів Громадської ради у парламентських слуханнях на тему: «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення» (23 жовтня 2013 р.); 4. Різне.
За результатами засідання були прийняті наступні рішення: 1. Розробити концепцію виїзних засідань Громадської ради на 2014 рік та затвердити їх на наступному засіданні; 2. Представникам церков та батьківської громадськості внести пропозиції щодо сприяння викладання предметів духовно-морального спрямування на місцях; 3. Членам Громадської ради в двотижневий термін внести свої пропозиції та зауваження на програму з гурткової (позашкільної) роботи автора Кухарчук А.І.; 4. Прийняти Громадською радою програму з гурткової (позашкільної) роботи автора Кухарчук А.І.; 5. До 5 жовтня подати до Громадської ради списки учасників парламентських слухань на тему: «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення», що відбудуться 23 жовтня 2013 р.