Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Православна молодь з Волині побувала на Словацькій землі

З 29 липня по 5 серпня, за благословенням митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, православна молодь на чолі з протодияконом Ігорем Савієвським побувала на Словацькій землі.
Волиняни, а також паломники з Білорусії, міста Дрогичин, та молодь з Польщі, міста Білосток, розмістилися у рекреаційній зоні Добра — Домаша, недалеко від міста Свіднік. Організатор молодіжного православного табору протоієрей Михаїл Рошич привітав усіх теплими словами, та ознайомив з подальшою роботою. Програма була насиченою та цікавою, адже природній ландшафт з гористою місцевістю, та навколишній чудовий краєвид надавав позитивних емоцій та незабутніх вражень.
Наші учасники, а також паломники з Білорусії: молодь Петро-Павлівського братства, котрі беруть участь у різних соціальних закладах, зокрема догляд за хворими дітьми (ДЦП), на чолі з їх наставником ієреєм Олександром Кучмою, та молодь з Польщі з протоієреєм Марком Вавринюком, відвідали в Пряшеві семінарію богословського факультету і були ознайомлені з умовами навчання. Також були на прийомі його Високопреосвященства Ростислава, архієпископа Пряшівського і всієї Словаччини, котрий радо вітав усіх, та розповів про сьогодення,та нелегке життя Церкви. Незабутні враження залишились для усіх від прогулянки човнами по гірській річці Дунаєць, котра протікає між двома державами Польщею та Словаччиною. Дружня атмосфера та цікава програма згуртувала усіх учасників в єдину християнську сім’ю. Звершення богослужіння на двох парафіях, в селах Пстрині та Міролі, котрих окормлює о.Михаїл надало змоги відчути і зрозуміти євхаристичне єднання народів Словаччини, України, Білорусії та Польщі, адже для Православ’я немає кордонів, як зазначив у своїй проповіді о.Олександр. Цікавою була екскурсія до храму «Усікновення глави Іоанна Предтечі», що в селі Ладомірова, на території котрого був розміщений після революції Почаєвський скит з типографією, котра пізніше була перевезена в Америку. В цій місцевості жив видатний ієрарх Зарубіжної Руської церкви митрополит Лавр, котрий 17 травня 2007 року з Московським патріархом Олексієм II у храмі Христа Спасителя що у Москві, підписав документ про канонічне єднання між Руською церквою Московського патріархату, та Руською церквою що за кордоном.
Перед від’їздом додому був святковий концерт. У кожного були сльози на очах, слова вдячності лунали для всіх, а зокрема організатору табору о. Михаїлу. Адже в теперішній нелегкий час, коли в Словаччині налічується тільки півтора процента православних, нелегко організувати такі дійства. Віримо і надіємося, що і надалі у нас будуть такі теплі та дружні стосунки з усіма православними, котрі живуть за кордоном. Адже як вже зазначалось, що в Православ’ї кордонів немає, адже у християнській любові немає границь.