Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У день свята Успіння Божої Матері Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі

28 серпня, у день свята Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Приснодіви Марії, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Божественну літургію на Соборній площі Києво-Печерської Лаври.
Блаженнішому Владиці співслужили: керуючий справами УПЦ, перший вікарій Київської Митрополії митрополит Бориспільський Антоній, намісник монастиря митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископи- Білогородський Миколай, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, єпископи — Горлівський і Слов’янський Митрофан, Макарівський Іларій, Шепетівський і Славутський Діонісій, Ірпінський Климент, Бородянський Варсонофій, Васильківський Миколай, насельники монастиря у священному сані.
На малому вході за труди во славу Святої Церкви та з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі Первосвятитель возвів єпископа Горлівського і Слов’янського Митрофана у сан архієпископа.
Наприкінці відправи Блаженніший Владика поздоровив віруючих зі святом Успіння Пресвятої Богородиці.
Після відправи духовенство та вірні пройшли хресним ходом до площі біля Дальних Печер, де був відслужений подячний молебень до Пресвятої Богородиці.
«Сердечно і радісно вітаю вас з великим і радісним святом Успіння Божої Матері. В образі Богоматері ми бачимо велику Божественну таємницю. Вона обіцяла, що не забуде Своїх чад і ми звертаємося з повною впевненістю, що Вона не забула і сьогодні стоїть біля престолу та молиться Богу. Зичу вам радості, якої немає вище в світі, ніж радість Богоматірних молитов. Ці молитви воскрешають мертвих, прощають гріхи та спасають усіх нас, об’єднаних Богом. Нехай ці дарування, які Божа Матір щедро дає й сьогодні кожному з нас, будуть для нас всіх надією та вічною радістю», — сказав, зокрема, Архіпастир.

***
Успіння Пресвятої Богородиці – є одним з дванадцяти найбільших свят Православної Церкви. За переданням за три дні до смерті Марії явився архангел Гавриїл і сповістив про близький перехід Її до вічності. А вже в цей день апостоли залишили місця своєї проповіді та дивним чином були зібрані в Єрусалимі, щоб попрощатись з Пресвятою Богородицею та здійснити погребіння Її пречистого тіла. Перебуваючи навколо Її ложа, вони побачили яскраве світло, в якому явився Сам Христос в оточенні ангелів та архангелів. У цей момент чиста душа Діви Марії відійшла до Господа. Тіло Богородиці апостоли перенесли в Гефсиманію, де була гробниця Її батьків. У дорозі до гробу процесію апостолів супроводжувала чудесна світла хмара та ангели.